Отидете към основна версия

1 700 17

Броят на жертвите от терористичния атентат достигна 50

  • нова зеландия-
  • атентат-
  • терорист-
  • жертви-
  • ранени

36 от ранените 50 души остават в болница

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Броят на загиналите в терористичния атентат в Нова Зеландия достигна 50 души. Още 36 от 50 пострадали остават в болница. Двама са в критично състояние.

48-годишният Абдул Азиз, роден в Афганистан, е успял да спаси живота на мнозина, прогонвайки нападателя от джамията Линууд, съобщават световните медии. Азиз нападнал Брентън Тарант с машина за кредитни карти. След като хвърлил по него и собствения му празен пистолет, разбивайки предното стъкло, нападателят се уплашил достатъчно, за да напусне мястото на нападението. По-късно той бил спрян от новозеландски полицаи.

Тарант вече бил отнел живота на 42 души в друга джамия, преди да нападне Линууд, където преди намесата на Азиз загиват седем души. Той е напуснал родината си като млад и е живял над 25 години в Австралия, преди да се премести в Нова Зеландия преди 2 години.

Турският президент Реджеп Ердоган показа запис от нападението срещу джамиите на митинг и определи атаката като посегателство срещу "нашата страна, нашия народ и мен самия". Той подчерта, че страните по цял свят, особено западните, трябва да попречат на възхода на ислямофобията. "Не искаме да видим отново конфликт между кръста и полумесеца", каза Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини