Отидете към основна версия

2 445 11

Венецуела: Това беше терористичен акт

  • венецуела-
  • хуан гуайдо-
  • николас мадуро-
  • ток

Властите в Каракас са задържали шестима заподозрени за диверсия в най-голямата електроцентрала в страната

Снимки: БГНЕС/EPA

Венецуелските власти са задържали шестима заподозрени за диверсия в най-голямата водноелектрическа централа в страната - ВЕЦ "Симон Боливар" (известна и като "Гури"), съобщи ТАСС.

Аварията причини спиране на електричеството в Каракас и другите големи градове на Венецуела на 25 март, след като на 7 март друга голяма авария остави страната без ток в продължение на седмица.

Вчера президентът Николас Мадуро заяви, че последните аварии в електроснабдяването са предизвикани от две терористични атаки, организирани от "привържениците на насилието, които са превърнали разпространението на паника сред населението в инструмент да постигнат дестабилизация и да задоволят жаждата си за власт по противоречащ на правовата държава начин".

Министърът на информацията Хорхе Родригес съобщи, че ремонтните екипи успешно и бързо възстановяват електроснабдяването във Венецуела след пожара във ВЕЦ "Гури". Той директно обвини за аварията привържениците на опозицията.

Вицепрезидентът Делси Родригес обаче обяви, че и днес в страната ще бъде неработен и неучебен ден заради проблемите с електрозахранването.

Американското правителство смята, че руският военен контингент, който пристигна във Венецуела през уикенда, се състои от специални части и включва "персонал по киберсигурността", е казал пожелал анонимност американски представител. На 23 март в Каракас пристигнаха два руски самолета с 99 военни и 35 тона техника.

Членове на венецуелския парламент, който е под контрола на опозицията, имат намерение да поискат руските военни да напуснат страната, каза пред парламента депутатът Сирит Елиезер.

Вчера членове на т.нар. "колективос" (въоръжени проправителствени групи) замеряха с камъни и бомбички автомобила на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, докато напускаше парламента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини