Отидете към основна версия

2 827 9

Край! ЕС спира корабите за спасяване на мигранти във водите край Либия

  • ес-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • либия-
  • средиземно море

От началото си през 2015 г. операция "София" е спасила почти 50 хиляди души в Средиземно море

Снимка: БГНЕС/EPA

Европейският съюз реши да прекрати временно спасяването на мигранти със свои кораби във водите на Либия в рамките на военноморската мисия "София", предаде AFP.

"На този етап не бе намерено никакво решение по въпроса с разтоварването" на спасените мигранти, заяви пред агенцията поискал анонимност европейски служител, след като Италия поиска промяна на правилата за слизането на мигранти на италианска територия.

Между 28-те страни членки на Европейския съюз е било постигнато споразумение за удължаването с шест месеца, до септември тази година на военноморската мисия "София", но без частта за спасяването на мигранти край бреговете на Либия.

Удължаването на мисията е свързано с два други елемента: въздушни патрули, които да засичат лодки с мигранти в Средиземно море, и борбата с трафика на хора от страна на либийската брегова охрана.

Либийската брегова охрана спаси тази нощ 117 мигранти в Средиземно море, недалеч от либийския бряг, предаде DPА. Агенцията се позовава на Върховния комисариат на ООН за бежанците, според който мигрантите са върнати в столицата Триполи, където им е оказана медицинска помощ.

Хиляди мигранти бяга спасени или загинаха при опасни опити да стигнат до Европа по море.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ужасът на войната се завърна в Либия

    Либийски сили, съюзници на международно признатото правителство в Триполи, са пленили 145 войници от Източните сили, съобщи военен командир, цитиран о ...
    05.04.2019
    5 040
    25
  • ЕС да очаква нова бежанска вълна

    ЕС трябва да се подготви за нова вълна от сирийски бежанци. Това заяви ливанският президент Мишел Аун, цитиран от РИА Новости. Според Аун много хор ...
    26.03.2019
    4 034
    20
  • Италия отново спря кораб с мигранти от Африка

    Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини отправи ново предупреждение към хуманитарните организации, които спасяват мигра ...
    19.03.2019
    2 207
    16
Новини по държави: