Отидете към основна версия

10 820 40

Руски командоси с мега акция в Крим

  • русия-
  • джихадисти-
  • хизб ут тахрир-
  • крим

Службите за сигурност задържаха най-малко 20 татари за принадлежност към забранена ислямистка група

Снимка: БГНЕС/EPA

Руските служби за сигурност задържаха най-малко 20 души в Крим за принадлежност към забранена ислямистка група, предаде ТАСС. Арестите бяха извършени след обиски на жилищата на заподозрените.

Техни адвокати определиха операцията като една от най-големите срещу мюсюлманското малцинство, подложено на силен натиск от страна на руските власти след анексията на Кримския полуостров, на която повечето от местните татари се противопоставиха.

Федералната служба за сигурност (ФСС) съобщи, че са арестувани "20 членове и лидери" на радикалното ислямистко движение "Хизб ут Тахрир", искащо установяването на глобален халифат, в който да живеят всички мюсюлмани по света.

Движението е забранено в Русия от 2003 г. Москва смята "Хизб ут Тахрир" за международна терористична организация. Групировката си поставя за цел отстраняването на неислямските правителства чрез насилие и разрушаване на институциите на светското общество.

При обиските са били открити и конфискувани значително количество пропагандни материали на "Хизб ут Тахрир", както и комуникационни средства и носители на информация, използвани при воденето на незаконната им терористична дейност.

ФСС съобщи в същото изявление, че задържаните са пропагандирали идеология, базираща се на тероризма, и групата се е опитвала да вербува членове сред кримските татари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Украйна прекратява Договора за дружба с Русия

    Президентът на Украйна напомни, че от 1 април се прекратява Договора за дружба с Русия с публикация във Facebook, цитиран от TACC. "Както обещ ...
    31.03.2019
    6 023
    28
  • Крим ще иска компенсации от Украйна

    Крим започна да формира работна група, която трябва да изчисли загубите, нанесени на полуострова от Украйна, съобщи ТАСС. Новината беше обявена от ...
    27.03.2019
    3 993
    15
  • Тръмп признава руската анексия на Крим?

    Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се оказа в много сложна ситуация. Резултатът от изборите, които ще се състоят след две седмици, е не ...
    27.03.2019
    5 796
    18
  • Психопат ли е Путин?

    Руският президент Владимир Путин има поведение на инфантилен социопат. Това заяви психиатърът Джон Фейлън, цитиран от „Сън“. Британския ...
    26.03.2019
    14 256
    109
Новини по държави: