27 Март, 2019 13:01 5 777 18

Тръмп признава руската анексия на Крим?

  • тръмп-
  • крим
Тръмп признава руската анексия на Крим? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се оказа в много сложна ситуация. Резултатът от изборите, които ще се състоят след две седмици, е неясен, а освен това го заплашват обвинения в корупция и мошеничество. Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Голанските възвишения за територия на Израел е подарък, който му дойде много навреме. Но това може да има неочаквани последствия, пише шведското издание Svenska Dagbladet в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

За първи път Доналд Тръмп участва в предизборната кампания на Бенямин Нетаняху през 2013 г. Тогава той участва във филма, като разказва как Нетаняху е идеалният лидер за Израел. Министър-председателят спечели изборите.

Тази година Тръмп отново прави всичко, за да помогне на стария си приятел, който в навечерието на изборите на 9 април се озова в по-трудна от всякога ситуация. И Тръмп, като президент, вече разполага с повече ресурси: основният му инструмент е американската външна политика.

Преди месец американският държавен секретар Майк Помпео организира конференция във Варшава, най-вече за да даде възможност на Бенямин Нетаняху да направи шоу и да се покаже заедно с арабските външни министри.

И сега Тръмп направи още един подарък на Нетаняху - онзи, който израелският премиер дълго време чакаше: той призна Голанските възвишения за територия на Израел. В същото време, Майк Помпео беше на посещение в Израел в разгара на важния еврейски празник на Пурим.

Нищо чудно, че Нетаняху блестеше като полирана монета в четвъртък вечер на съвместна пресконференция с Помпео.

„Празнуваме Пурим: преди две хилади и петстон години, персите, водени от Хаман, се опитаха да унищожат еврейския народ. Те се провалиха и две и половина хиляди години по-късно персите, водени от Хаменей, отново се опитаха да унищожат еврейския народ и еврейската държава. И те отново ще се провалят“ - каза премиерът.

Израел завладява Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г., след като сирийските войски обстрелваха израелската територия оттам. Тази област е от голямо стратегическо значение, а Израел я анексира, въпреки че преди това никой не признава това анексиране.

Оттогава много израелски премиери, включително Нетаняху, преговарят със Сирия да върнат част от територията ѝ в замяна на мир, но пълното оттегляне на Израел никога не е обсъждано.

Преговорите блокираха, когато избухна гражданска война в Сирия. Оттогава Израел все повече се притеснява, когато се съобщава, че Корпусът на стражите на ислямската революция (КСИР), заедно със своя съюзник Хизбула, се опитва да се установи в сирийските територии в близост до Голанските възвишения.

В известен смисъл можем да кажем, че признаването на Тръмп само потвърждава факта, че това вече се е случило: през последните 52 години Израел контролира Голанските възвишения и ще продължи да го прави в обозримо бъдеще.

В същото време е факт, че изявлението на Тръмп противоречи на позицията на ООН и останалия свят.

Преди по-малко от три години, през 2016 г., Съветът за сигурност на ООН отхвърли твърдението на Нетаняху, че Голанските възвишения „винаги“ ще бъдат под контрола на Израел. Председателят на СС заяви, че резолюцията, която той прие единодушно през 1981 г., все още е в сила. Според него твърденията на Израел за Голанските възвишения са "невалидни и нямат правна сила".

Въпросът е и какви допълнителни последствия може да има решението Доналд Тръмп. Тук, всъщност, може да се говори за истинска Кутия на Пандора. Боговете направиха такъв дар на Пандора в гръцката митология, но по-късно се оказа, че той носи зло и нещастие.

В крайна сметка, ако признават правото на Израел да анексира Голанските възвишения, защо да не се признае незаконното анексиране на Крим от Русия? Това също е факт и е малко вероятно нещо да се промени тук в обозримо бъдеще, независимо от санкциите, които светът може да наложи срещу Русия.

Тръмп никога не е харесвал санкциите. Може би решението за Голанските възвишения ще бъде последвано от признаването на правата на Русия върху Крим.

Но ако правителството на САЩ повече не признава принципа за „отказ от придобиването на територия чрез война“, както това е фиксирано в Резолюция 242 на ООН от 1967 година, може би, тогава то ще признае завоевателните войни за създаване на стратегически буферни зони или достъп до нефтени находища, като нахлуването на Ирак в Кувейт през 1990 година?

Тръмп вярва повече в правото на силата, отколкото в международните договори и закони. Това е лош знак за бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин съм

    24 1 Отговор
    Абе я стига с тая циклофриния решете вече че ми писна
  • 2 Кълвач

    24 0 Отговор
    Намеса в изборите на всички държави, по всички земни кълбета!
  • 3 БКП ТВ HD

    50 4 Отговор
    Каква анексия бе, имаше законен референдум демократичен! :)

    Коментиран от #4, #13

  • 4 Хахаха

    9 49 Отговор

    До коментар #3 от "БКП ТВ HD":

    "Референдум", който е проведен в условията на окупация и под дулата на оръжие, на който са гласували 16%, от които 85%.
    това са официални данни от руската кочина !!!, които после свалиха от интернет.
    Толкова за "референдума"

    Коментиран от #9, #10, #18

  • 5 Рони

    24 2 Отговор
    За да признае Голанските възвишения за израелски, той просто няма как в същото време да отрича че Крим е руски, тъй като ще изпадне, поне спрямо елементарната логика, в непоследователност. Иначе знаем, че той си е напълно последователен-правилно е това, което им изнася на тях, но няма как да се развее подобен аргумент пред световната общественост. Така че може да се наложи да направи нЕкои компромиси. Още повече Крим не е взет с война, а е минал през референдум, докато възвишенията са си баш военен трофей.

    Коментиран от #16

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 вярно ли е

    2 20 Отговор
    Путин признал, че руснаците са свалили боинга?
  • 8 Бесен Язовец

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Слава на Украйна":

    Каква е славата на Украйна ? Коя война е спечелила ? Какво славно войнско минало е имала ?

    Коментиран от #15

  • 9 Borislav Popov

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Русия е воювала за Крим ! Колко Украинско - Турски войни е имало за Крим ?! Това че един украинец пришива Крим към Украйна - не значи че е техен ! Че то по тая логика Хрушчов можеше да пришие и цяла Русия към Украйна !!!! Я дай една стара карта на Украйна където да е включен Крим !!!
  • 10 GMP

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Не се дрогирай толкова бе човек. Мозъкът ти на юфка е станал.
  • 11 Зайко Байко многознайко

    7 1 Отговор
    Погледни Евродикоф, където проф. Велислав Минеков ясно и точно определя поведението на съвременните политици със следните думи, цитирам: " Бедност във детството, което не е лошо, едно селско бедно детство, което изведнъж се е замогнало, което не познава, какво е естетика, не е въоръжен с морал и всъщност единственото, което има в душата си е алчност, това е алчност, алчност измерена в квадратни метри, по квадратните метри, ще ги познаете......
  • 12 Бачо Киро

    3 1 Отговор
    Абе какво ООН, какъв Съвет за Сигурност, какви глупости?! ООН не разреши военна намеса в Югославския конфликт и въпреки това САЩ нанесоха удари с/у сърбите, нали?! Уж ЕС и НАТО и ООН и СС и т.н. държат на принципа за териториалана цялост, но с лека ръка създадоха една изкуствена, измислена държава - албански анклав в сърцето (историческата люлка) на Сърбия, наречена Косово?! Да не говорим какво е отношението в Косово с/у православните християни и техните светини. Но това не е така спрямо католиците и католическите църкви и запада си мълчи?!
  • 13 ДДимитърдд

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "БКП ТВ HD":

    Какъв референдум е имало в Крим бе руско зомби. Крим пълен с руски въоръжени войници при което или гласуваш или сбогом мой живот. И въпреки заплахите и насоченото оръжие всички татари от Крим не гласуваха за присъединяването на Крим към Русия. Тоест над 400 хиляди гласуваха против. Путин си го премести и най нагло излъга, че референдумът е законен. Докато при Израел имаше нападение от арабите и еврейте трябваше да се защитават и да оцелеят. Различни ката е огромна. Русия е агресор и окупатор.

    Коментиран от #14

  • 14 plovdiv

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "ДДимитърдд":

    Бегай в Израел и се запиши във войската ......кво си губиш времето тука.....а Крим си е Руски , тука 2 мнения няма , най - малкото заради 20 милиона РУСКИ жертви ........

    Коментиран от #17

  • 15 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    е как те пият повече от руснаците.. за друго нищо не стават
  • 16 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Рони":

    Та не разбрах какво общо има признаването на Голанските възвишения за изрелски с признаването на Крим за руски? Или това е някаква разбираема само за ватници логика: щом прави жест към приятеля си значи е длъжен да направи подобен и към дебилите които го заплашват с безаналоговите си анимационни ракети.
  • 17 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "plovdiv":

    Опресни си опорните не са 20 милиона. 40 милиона (или поне толкова бяха за миналия 9 май за този ще разберем след месец).А кво общо имат тези 20 или 40 милиона жертви с притежанието на Крим не е много ясно, но от ушанка логична мисъл не може да се очаква
  • 18 Бате Люси

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хахаха":

    Ти си Хахо бе...