Отидете към основна версия

5 714 69

Европейска империя да застане пред САЩ и Китай

  • бруно льо мер-
  • империя-
  • европа

Френският министър на икономиката Бруно льо Мер смята, че така Европа ще запази суверенитета си

Снимка: БГНЕС/EPA

Френският министър на икономиката Бруно льо Мер призова за създаването европейска империя, която е способна да се противопостави на САЩ и Китай, съобщи France 24.

Според него страните от Източна Европа трябва да играят по-важна роля в новото обединение. Той представя идеите в новата си книга „Новата империя: Европа на 21-ви век“.

В книгата си министърът пише, че в момента Европа се намира в много деликатен момент от своята история. Според него за първи път от 1957 г. ЕС е заплашен да изчезне или значението му да бъде сведено до минимум на международната сцена.

Льо Мер пише, че ЕС трябва да отстоява своя суверенитет пред Китай и проекта за новия път на коприната и САЩ на президента Доналд Тръмп.

„Ние сме изправени пред избора между по-силен съюз или васалност. Тази васалност се изразява в частичните санкции, които САЩ налагат на ЕС и изкупуването на европейска инфраструктура от Китай. Аз говоря за нова империя, за да събудя европейския дух, като тук говоря за империя на мира“, заявява Льо Мер.

Според него в едно обединение ще се спазва върховенството на закона, а всяка държава в него ще има правото да запази своите традиции, история и култура. През миналия месец френският президент Еманюел Макрон представи своя манифест за бъдещето на ЕС, който все още се обсъжда от европейските лидери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ губят битката с Китай за Европа

    Коментар на Алексей Нечаев, Оксана Борисова, ВЗГЛЯД Във вторник канцлерът на ФРГ Ангела Меркел, коментирайки въпроса за достъпа на чужди компании д ...
    26.03.2019
    4 706
    15
Новини по държави: