Отидете към основна версия

1 972 2

Напрежение между Филипините и Китай

  • филипините-
  • южнокитайско море-
  • китай

Китайски лодки в близост до филипински остров

Снимка: Shutterstock

Представители на Филипините обвиниха Китай, че нарушава суверенитета на страната, съобщи РИА Новости.

Властите във Филипините посочиха, че в близост до остров, окупиран от Манила, са разположени 200 китайски рибарски лодки. Филипинският президент Родриго Дутерте се опитва да сближи отношенията си с Китай.

В замяна той търси от тях доставки и кредити. Самият Дутерте заяви, че страната му е получила оръжия и боеприпаси от Китай, като до сега от там не са искали територии в замяна.

„Смятаме, че подобни действия, които не са отхвърлени от китайското правителство, реално са одобрени от него“, заявиха от филипинското министерство на външните работи.

Оттам вече са подали дипломатически протести до правителството в Китай. Лодките край остров Титу са били разположени между януари и март на тази година.

От Китай обявиха, че в момента се водят разговори за Южнокитайско море във Филипините, които протичат спокойно и приятелски. От китайска страна има уверения, че искат въпросът да бъде решен по възможно най-приятелски начин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Китай подкрепя единна Европа

    Китайският премиер Ли Къцян заяви, че страната му подкрепя единството на Европа, съобщи South China Morning Post. През тази седмица Къцян ще посети ...
    08.04.2019
    1 470
    5
  • Китайските военни притесняват САЩ

    САЩ отбелязват нарастващата военна активност на Китай в Южнокитайско море през 2018 г. Това заяви началникът на Индо-Тихоокеанското командване адмирал ...
    07.03.2019
    5 144
    17
  • Филипините готови на война с Китай

    Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви, че е готов да започне война, ако филипински войници пострадат в спора за Южнокитайско море, съобщи ТА ...
    31.05.2018
    4 044
    5