Отидете към основна версия

16 138 119

Може ли Турция да излезе от НАТО заради скандала със САЩ?

  • нато-
  • турция-
  • сащ-
  • русия-
  • алианс-
  • скандала-
  • ракети-
  • с-400

Повишено напрежение между Анкара и Вашингтон заради руските ракети

Снимка: БГНЕС/ EPA

За първи път Вашингтон и Анкара допуснаха възможността да се прекъснат съюзническите отношения в рамките на НАТО, ако конфликтът с придобиването на руските С-400 не бъде разрешен. Вицепрезидентите на Съединените щати и Турция Майк Пенс и Фуат Октай размениха съобщения в Туитър. Турските и руските експерти са сигурни, че какъвто и да е изходът от конфликта, възможността за оттегляне на Турция от алианса не е възможна, пише вестник „Комерсант“.

„Турция трябва да избере. Желае ли тя да остане най-важният партньор в най-успешния военен съюз в историята или да изложи на риск сигурността на това партньорство, като взема такива безразсъдни решения, които подкопават нашия съюз?“ написа вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, имайки предвид закупуването на руските зенитни системи С-400 от Анкара, предаде агенция "Фокус".

Отговорът на нападките от страна на Майк Пенс последва час по-късно. „Съединените американски щати трябва да изберат. Искат ли да останат съюзник на Турция, или искат да застрашат нашето приятелство, обединявайки сили с терористи в подкопаване на отбраната на съюзник в НАТО срещу неговите врагове“, написа турският вицепрезидент Фуат Октай. Под врагове Фуат Октай е имал предвид кюрдските подразделения на партията „Демократичен съюз“, които получават подкрепа от САЩ. Според турските власти тази организация е свързана с Кюрдската работническа партия, която те считат за терористична организация.

Още преди тази размяна на реплики въпросът за запазването на съюзническите отношения между Вашингтон и Анкара беше повдигнат от постоянния представител на САЩ в алианса Кей Бейли Хътчисън. „Искаме Турция да остане в алианса, но те не трябва да имат руската система на тяхна територия“, каза тя. Тя не отговори на въпроса може ли Турция да бъде изключена от НАТО. Говорителят на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието Йомер Челик заяви, че исканията, отправени към Анкара да се откаже от споразумението за руските системи С-400, са неуважение към суверенитета на Турция, пише руският в. Взгляд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: