Отидете към основна версия

3 771 26

Разкриха план на Русия за влияние в Европа

  • русия-
  • план-
  • европа

Разкрития за подкрепа на депутат от Бундестага

Снимка: БГНЕС/EPA

Журналистическо разследване установи, че Русия се е опитала да оказва влияние върху различни европейски държави, съобщи Би Би Си.

Британската медия е провела разследването заедно с германските изадния „Шпигел“ и ZDF. Заедно с италианският вестник „Ла Република“ те са разкрили документ, който разкрива действията за дестабилизация в различни европейски държави.

Разследването се базира на документи от основания от Михаил Ходорковски „Досие Център“ в Лондон. Въпросният документ е от 2017 г., като е съставен от руски държавни чиновници.

В него се описва организация на митинги в различни европейски държави и поддържане на подкрепа за резолюции, обявяващи се срещу европейските санкции срещу Русия.

В документа се споменава и името на депутата от националистическата партия „Алтернатива за Германия“ Маркус Фройнмайер. Той е описан като кандидат с високи шансове за влизане в парламента, имащ силна проруска позиция. За това и е посочен като депутат, който ще е под пълен руски контрол.

Описани са варианти за финансова и медийна подкрепа за предизборната кампания на Фройнмайер. Самият той след това нееднократно се е изказвал срещу европейските санкции срещу Кремъл. Той е пътувал до Русия и контролираните от руски сили територии в Донбас.

Имейлът с прикачените документи е изпратен от Пьотр Премяк - бивш служител във военноморското контраразузнаване и бивш член на горната камара на руския парламент.

Фройнамйер отрича тези твърдения и посочи, че няма доказателства за негови връзки с руската държава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: