Отидете към основна версия

6 836 54

Русия взе на прицел американски разрушител

  • рос-
  • разрушител-
  • черно море-
  • прицел-
  • сащ-
  • русия-
  • кораби

Цялото Черно море се наблюдава от руски радари

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският разрушител „Рос“, който влезе в Черно море, е бил следен внимателно от руския флот. Два кораба веднага са зачислени на американския ‚гост“ - корвета „Василий Биков“ и разузнавателния кораб „Иван Хурс“. С какви технически средства руските моряци ще следят всяка стъпка на "Рос"? И защо е наблюдаван толкова внимателно, коментира руския вестник “Взгляд“, предаде агенция "Фокус".

Руското командване предупреди, че непрекъснато наблюдава разрушителя на военноморските сили на САЩ след навлизането му в Черно море. "Определените сили и активи на Черноморския флот извършват непрекъснат мониторинг на разрушителя на американския флот "Рос", който влезе в Черно море на 14 април 2019 г.", съобщава Министерството на отбраната. Корабът на американския флот също е "взет под постоянно наблюдение от бреговите радиотехнически средства на флота". Патрулният кораб "Василий Биков" и разузнавателният кораб "Иван Хурс" следят действията на американския военен кораб директно, добавиха от руското отбранително министерство.

„Като се има предвид това, което се случва в Украйна и Грузия, корабите на НАТО вече не могат да бъдат считани за мирни”, каза адмирал Игор Касатонов, водещ анализатор на групата съветници от Черноморския флот на началника на Генералния щаб пред вестника. "Затова е установен строг мониторинг, както чрез радиотехнически средства, така и чрез радиопроследяване, както и визуално."

"Членовете на НАТО влизат в Черно море според правилата - 21 дни, не повече, и досега това правило не е било нарушавано", добавя още един бивш главнокомандващ на Черноморския флот адмирал Владимир Комойдов в интервю за вестник „Взгляд“. „И що се отнася до тях, имаме космически станции - сателити, има корабни станции, които могат да използват всякакви възможности за наблюдение - навигация, борба и т.н. И накрая, има визуално наблюдение. Плюс самолети и хеликоптери. Няма проблем в Черно море, необходимо е да се наблюдава.

Както е отбелязано от "Российская газета", разрушителят "Рос" е базиран във военноморската база в испанското пристанище Рота. Заедно с наземните бази за противоракетна отбрана на САЩ в Полша и Румъния, той е участник в програмата за изграждане на американската система за противоракетна отбрана в Европа. Преди две години екипажът на "Рос" участва в масивен удар с крилати ракети по сирийското военно летище Шайрат.

Що се отнася до новите му руски "придружители", и двата кораба са нови, пуснати са на вода само преди две години, както каза за в. "Взгляд" вицепрезидентът на Руската академия за ракетни и артилерийски науки, доктор на военните науки, капитан първия ранг Константин Сивков. Патрулният кораб "Василий Биков" "разполага с усъвършенствани сонарни и електронни оръжия, по-специално сонарна станция "Ариадна", която позволява да се откриват подводници на значителни разстояния, съвременни средства за активно и пасивно радио-електронно смущение, включително и най-новия компютър „ПК-10". Хидроакустичният комплекс също така дава възможност за опознаване на режимите на работа на машинно-котелното помещение на вражеския съд и заснемане на шумови портрети.

Сивков разказва и за бордовия навигационен радар и комплекса "Позитив-МК". „Съответният комплекс на електронното разузнаване може да открие начина на работа на електронните средства на американския кораб, както и средствата за електронното разузнаване“, обясни експертът. "Те са тези, които позволяват да се наблюдава състоянието на американския кораб, функционирането на различните му електронни системи, да го фотографират, така че по-късно промените във въоръжаването с течение на времето могат да бъдат сравнени", каза Сивков.

Експертът добави, че корвета “носи на борда хеликоптер Ка-27 и 24 безпилотни летателни апарата. Хеликоптери и радиоакустични шамандури могат да бъдат използвани за улавяне на шумовият портрет от сигналите, които маркират. „Най-вероятно те ще използват пасивния режим на хидроакустичната станция, спуснат от хеликоптер. Той се поставя под вода и се записва шумовия спектър на вражески кораб”, обясни експертът.

Що се отнася до кораба "Иван Хурс", там "всичко е същото, само в по-голям мащаб", заяви Сивков. "Това е разузнавателен кораб, на него има специално оборудване, но специфичното му техническо оборудване е класифицирана информация", обясни той. „Корвет като „Василий Биков” с противокорабни ракети традиционно придружава американските кораби в Черно море. Идеята е следната: необходимо е да се потопи преди момента, в който може да пусне ракетите си. Ракетите могат да достигнат до Москва”, заяви военният експерт Павел Фелгенхауер пред в.„Взгляд”. „За да е възможно това, те го следват, вървят до него и гледат. От време на време се извършва и въздушно наблюдение."

„В края на краищата, когато такъв руски кораб е наблизо, той е първият, който вижда какво става на борда при американците, дали има действия за подготовка за изстрелване на ракети. В крайна сметка времето на полет е съвсем различно от това на крайбрежния комплекс”, добави експертът. Вестникът напомня, че през декември 2014 г. имаше и съобщения за разполагането на новия радар „Слънчоглед“ в Крим.

"В Крим ще бъдат разположен военноморски радар "Слънчоглед", който ще "гледа" в посока на Босфора", каза източник в Министерството на отбраната. "Слънчоглед" е предназначен за откриване на повърхностни и въздушни цели на разстояние от 450 километра. Въпреки че тази информация не е официално потвърдена оттогава, председателят на Общоруското движение за подкрепа на флота, капитан първи ранг от резерва, Михаил Ненашев, не изключва, че "Слънчогледи" наистина са базирани в Крим.

„Цялото Черно море се наблюдава от руски радари. Те обхващат и значителна част от Средиземно море и отвъд него. Ето защо, системата "Слънчоглед" наблюдава цялата надводна и въздушна ситуация“, предположи Ненашев в интервю за вестника по-рано. „Ако говорим за този американски разрушител, то сега е на прицел на две или три ракетни системи и други руски системи за крайбрежна отбрана. В случай на криза за секунди, тази цел ще бъде премахната. За нас това е добра възможност да не се отпускаме, а да отработваме задачи за бойна подготовка”, каза експертът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания