Отидете към основна версия

2 559 10

Грандиозен гаф на Facebook

  • facebook-
  • гаф-
  • данни

Компанията е публикувала неправомерно данните на 1.5 млн. души

Снимка: Shutterstock

От Facebook обявиха, че неволно са публикували имейл контактите на 1.5 млн. души без да имат тяхното съгласие, съобщи Business Insider.

През последните три години компанията е събира списъци с имейл контактите на новите потребители в социалната мрежа. Оказва се, че 1.5 млн. от тях неволно са били качени в социалната мрежа.

Разкритията станаха факт, след като служител на компанията забеляза, че Facebook приканва някои потребители да въвеждат паролите за електронните си пощи, когато се регистрират с нов акаунт.

При въвеждане на парола се появява съобщение за събиране на контакти без искане на предварително разрешение. От Facebook обявиха, че са използвали данните, за да подобрят качеството на рекламите и на самата услуга.

Говорителят на компанията заяви, че тя няма достъп до съдържанието в мейлите, но според критици тя може да е имала достъп до контактите на десетки милиони потребители.

През миналата година Facebook претърпя критики, след като се разбра, че от компанията Acmbridge Analytica незаконно са събирали данните на милиони потребители в социалната мрежа, за да реализират по-успешни политически кампании.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини