Отидете към основна версия

24 898 76

Русия връща на Украйна сепаратисткия изток, ако...

  • донбас-
  • русия-
  • русия-
  • украйна-
  • петро порошенко-
  • виктор медведчук

Новият украински президент може лесно да възстанови отношенията с Москва, каза най-близкият съюзник на Кремъл в Киев

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Новият украински президент може да си върне до месеци контролираните от сепаратисти райони в източната част на страната и да получи евтин газ и големи инвестиции от Русия, ако възстанови отношенията с нея, заяви най-близкият съюзник на Кремъл в Украйна, цитиран от Ройтерс.

Виктор Медведчук - видна фигура от проруската опозиция в Украйна - каза това в интервю за агенцията преди предстоящия утре балотаж на президентските избори между настоящия държавен глава Петро Порошенко и комика Володимир Зеленски, новак в политиката. Проучванията на общественото мнение отреждат лесна победа на Зеленски.

Кремъл желае да научи повече за 41-годишния говорещ на руски комик, за да разбере дали може да сключи сделка с него, след като не успя с Порошенко, заяви Медведчук. Проруски настроеният украински политик обясни, че "в Москва нямат никакви очаквания. Те искат да видят какво ще се случи след това, кой ще бъде в обкръжението (на Зеленски) и какво ще направи той и с кого".

Украински гражданин, Медведчук не представлява Русия. Неговите думи обаче имат тежест, тъй като той е близък приятел с руския президент Владимир Путин и е изпълнявал ролята на посредник между двете страни.

Кремъл вече даде да се разбере, че би бил доволен Порошенко да загуби президентските избори, но не е коментирал Зеленски.

"Винаги бихме искали да се надяваме на най-доброто", заяви вчера Дмитрий Песков, говорителят на Путин, попитан какви очаквания има от фаворита на президентските избори в Украйна.
Песков потвърди, че Медведчук се е срещнал наскоро с Путин.

Самият украински политик довери, че познава от 19 години руския президент, който е кръстник на дъщеря му.

Миналия месец Медведчук бе в Москва, където руският премиер Дмитрий Медведев му обеща намаляване с една четвърт на цената руския газ за Украйна, ако тя отново започне да купува "синьо гориво" от Газпром, а не с посредничеството на европейски страни, както прави от 2015 г., припомня Ройтерс.

Основната цел на Русия е да постигне връщане на сепаратистките райони в Източна Украйна под контрола на Киев, но при предпочитани от нея условия. Това може да доведе до смекчаване на европейските санкции, наложени на Москва след анексията на Крим и избухването на конфликта в Донбас през 2014 г.

Порошенко е против възстановяването на контрола на Киев върху сепаратистките райони при неблагоприятни условия като предоставянето на специален статут и амнистията на бунтовници. Страните от ЕС са разделени по въпроса за санкциите, като някои подкрепят тяхното вдигане при връщане на Донбас, но други настояват Москва да предаде обратно на Киев и Крим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: