Тема: Украйна

22 Април, 2019 07:20 5 892 40

Новият президент: Искам мир в Източна Украйна

  • украйна-
  • избори-
  • петро порошенко-
  • володимир зеленски

Москва и Вашингтон поздравиха Зеленски за победата му на президентските избори

Новият президент: Искам мир в Източна Украйна - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Володимир Зеленски заяви, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната, предаде Ройтерс.

"Ние ще продължим до край преговорите, за да се постигне прекратяване на огънят", каза кандидатът от партия "Слуга на народа" след първите резултати от екзитпол анкетите, сочещи го за безспорен победител на балотажа на президентските избори.

"Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници. Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома. Всички наши затворници, без изключение", увери Зеленски на пресконференция в щаба си.

Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес. "Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огъня в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски.

Той даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко.

Във видеообръщение, разпространено в "Телеграм" от изборния му щаб Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната.

"Главното което направихме е, че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски след оповестяването на резултатите от екзитпол анкетите, според които той печели на балотажа над 70 процента от гласовете, близо три пъти повече от действащия държавен глава Петро Порошенко.

Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество след президентските избори, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Украйна може да извърши рестарт, не в смисъл на преразпределение на паричните потоци от един джоб в друг, а истински, основан на осъзнаването на необходимостта за консолидиране на народа не чрез сила, а чрез изработване на общонационален дневен ред", посочи говорителката на руското външно министерство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също поздрави Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна, съобщи специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

Новият президент: Искам мир в Източна Украйна

"Президентът Тръмп позвъни на Володимир Зеленски, за да го поздрави за победата на изборите, а също украинския народ за произвеждането на мирни и демократични избори", посочи дипломатът.

"Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия", добави Волкър.

Той също така благодари на изгубилия изборите настоящ украински президент Петро Порошенко за това, че е управлявал Украйна "в изключително сложни времена".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    52 17 Отговор
    Ами ше искате мир ,другата алтернатива е да влезете в руската федерация ,и да не закачате мечката докато спи,

    Коментиран от #3, #5

  • 2 куку руку ку

    53 2 Отговор
    И сега, по стар украински обичай, бившият президент в тюрмата...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 хахахахаха

    27 9 Отговор

    До коментар #3 от "Жозефино":

    А ти, "пращиш" от акъл! Яшката ти казва истината. Нямат избор, трябва да търсят руснаците.
  • 5 1944

    7 24 Отговор

    До коментар #1 от "Яшко":

    в опорките ви от кремъл не пише, че зеленски е воювал срещу терористите от днр и лнр. дарявал е и собствени средства за освобождението на тези области. тепърва ще видите какъв ви го натресоха. като тръмп наш, а той срина рублата.

    Коментиран от #18

  • 6 Трагедия

    21 1 Отговор
    Пиянството на един народ е етапа преди отрзвяване....тоз е все същия като пожарникаря.... И резултата ще е същия
  • 7 Реално

    33 4 Отговор
    То и Порошенко така казваше в предизборните си речи--"ще сложа край на войната в Донбас за две седмици-аз сьм за мира"....докато не разбра,че трябва да спазва указанията на Вашингтон-а мира не влизаше в плановете на САЩ и докато не започна да прави огромни пари на крьвтта пролята на Донбас-...Та нека тоя пьрво да спере обстрела срещу мирните жители там-и тогава да говори

    Коментиран от #10

  • 8 Румяна Костова

    27 3 Отговор
    Много сложно ще бъде на Зеленски да угоди и на Западните и на Источните граждани на своята страна.При цялата му харизма, която излъчва и естествено поведение, едва ли ще убеди жителите на Донбас и Луганск да бъдат отново в Украйна. Интересно е сега на къде ще отплават мишоците парохоботи, бягащи от потъващия кораб.Някои от тях вече почнаха да хвалят новия президент.
  • 9 Факт

    31 3 Отговор
    Американците няма да му позволят да спре войната-помнете ми думите
  • 10 Румяна Костова

    25 6 Отговор

    До коментар #7 от "Реално":

    Бъркате хронологията, Порошенко бе поставен от Вашингтон на поста на президент. По точно от демократите. При Зеленски има някакви надежди, той е избранник на народа. Изглежда умен човек и едва ли има илюзии, че ще може лесно да се опълчи на Вашингтон и да спечели.

    Коментиран от #17, #21

  • 11 Наблюдател

    9 27 Отговор
    Руската измет трябва да е наясно, че Украйна веднъж завинаги е скъсала с Мордор и няма инкога да се върне под опеката на москалите.

    Коментиран от #38

  • 12 поромо

    7 2 Отговор
    ще му спретнат една инфлацийка ! )
  • 13 Дух

    2 12 Отговор
    Москва няма поздрави за Зеленски!
  • 14 Барчо

    13 3 Отговор
    Значи освобождават се украинските пленници, а тези, които украинците са пленили за тях не говорим. Така едва ли може да се постигне каквото и да е.
  • 15 БАРС

    15 4 Отговор
    Като гледам че имаше избори и смениха президента в Украина, все повече ми се иска да сменим и нашите колкотосе може по скоро

    Коментиран от #19, #29

  • 16 Бай Бай

    8 12 Отговор
    В демократичните държави е така, сменят се правителства и президенти, има развитие има дебат по важните въпроси на дневния ред на обществото. На другия полюс са диктатурите. Има диктатор, много умен но и комплексиран, непрекъснато е сниман къде на кон, къде на лед. И нещата там са лесни. Диктатора решава всички въпроси и като краен резултат се получава КНДР и Венецуела. Русия върви по този път.

    Коментиран от #20

  • 17 Барчо

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Румяна Костова":

    Руми, ти не разбра ли, че там няма избори. Единствения начин да не бъде Порки за президент е да бъде избран Зеленски на втория тур. За първия се погрижиха да останат точно тези двамата по най-различни способи, като съвпадение на имена в листата, огромен брой кандидати, купуване на гласове - има над 130 секции гласували точно 100% !!!!!?+"%= и т.н. След като останаха тези двамата, победата е сигурна, независимо кой ще бъде избран. Зеленски продължава абсолютно същата политика, която водеше до сега Порки. Само на пръв поглед изглежда, че ще има промяна, но тя ще бъде само козметична и замитане, нищо повече. Смяна на едни вече охранени олигарси с други - гладни. Така че този вот не е изборен, а НАКАЗАТЕЛЕН.
  • 18 Срина майка ти!

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "1944":

    Да, като гледам руснаците са по зле от нас!!!!
  • 19 Дух

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "БАРС":

    Бате Цецо ли визираш?

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПАТРИОТ

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Румяна Костова":

    Комика е слуга на кръвожадния юдеохазар Коломойски. Коломойски е основния спонсор на паравоенните групировки тероризиращи ДНР и ЛДНР. Той иска да прилапа природните ресурси на Донбасс. Ще става по зле
  • 22 Morgoth

    8 1 Отговор
    Дано този президент донесе мир в страната. Някой трябва да застане между Русия и Запада и да договори мястото на Украйна. Старите политици са всичките хардлайнери или в едната или в другата посока, а Зеленски беше посрещнат с поздравления и с надежда както от Запада, така и от Русия. За Крим е късно, но има реален шанс източна Украйна да се укроти и дори да започне преговори за присъединяване към ЕС, но без влизане в НАТО.
  • 23 Хрониките на Евразия

    6 10 Отговор
    Какво беше казала Нешка Робева за баба Ванга , че някой си Владимир ще оправи нещата по онези ширини ..
    Ето ви го 😂
    А за плешливеца , за който си мислихте , се оказа импотент и слугинаж на олигархията 😂
  • 24 БАРС

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дух":

    Всички даже и тия дето седят в парламента
  • 25 Бай Бай

    6 11 Отговор
    Пътят на Украйна е правилен. Следват Сърбия и Беларус.

    Коментиран от #30

  • 26 Бачо Киро

    10 1 Отговор
    Спокойно, пилците се броят на есен... Преди избори се дрънка едно, после се случва друго... А да видим, може да не е като Порошенко или нашите миндили...
  • 27 наш чалавек

    2 2 Отговор
    Този щом дели Украйна на Източна и друга, и приема, че войната не е на цялата държава, значи смята да я разпали и на запад от фронтовата линия.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 да сменим ама

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "БАРС":

    аз съм ЗА но с кой бе брат
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 стоян георгиев

    0 6 Отговор
    украинците допуснаха огромна грешка със зеленски.тя ще доведе до последици подобни на тези при янукович.жалко за незрялостта на украинския народ!!!
  • 33 Хрониките на Евразия

    3 6 Отговор
    От украинските президенти най -малко зависи мира в Донбас !
    Не влиза в плановете на Кремъл мир в Украйна , не затова агресивно е нападнаха .
    Колкото по слаба Украйна и хаос в нея , толкова по - голямо руско влияние ще има .
    А не дай Боже Украйна да се оправи , това ще е краят на путинският режим и пример за руските граждани , как трябва да се живее !
  • 34 И Потрошенко обеща МИР

    3 1 Отговор
    И той обяви че е п.езидент на Мира ! РАЗЛИКА НЯМА. Слезе Пенчо , за да го смени Зелено !

    Коментиран от #36

  • 35 Гражданската война

    1 1 Отговор
    Мужду олигарсите както и у нас - Продължава ! Разлика няма кой ще кара влака. Крайната спирка е ЕДНА - МИЗЕРИЯ !
  • 36 И Потрошенко обеща МИР

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "И Потрошенко обеща МИР":

    Слезе Пенчо, за да го смени Зеленчо ! Пременил се Илия , пак в тия ! Нека им е честита новата придобивка ! И ние сме същите МАРУЛИ !
  • 37 Не се жали овчи народ !

    0 0 Отговор
    ЩОМ освен да БЛЕЕ, друго не умеи, нищо чудно че го имат за КУБАН
  • 38 Горо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    Това,че целуваш американски задници,не означава,че руският народ е измет
  • 39 Пейо

    0 0 Отговор
    Едно е да искаш,друго е да можеш,трето и четвърто е да го направиш!
  • 40 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    СТРАННО ЗАЩО ЕВРЕИТЕ ЗАЛОЖИХА НА ЗЕЛЕНСКИЙ !??? А МОЖЕБИ -РУСОФИЛИТЕ УКРАИНЦИ- КАЗАЦИ / БИЛИТЕ СЕ СРЕЩУ ПАНОВЕТЕ / ПОБЕЖДАВАТ !??? НЕЕЕ -КОЛОМОЙСКИ ПОБЕДИ ПЪРПОРОШКО !!! А РУСНАЦИТЕ КОНТРОЛИРАТ КОЛОМОЙСКИ / ИНАЧЕ ПРИ ХОДОРКОВСКИ / - И ДОРИ ЧАСТНАТА МУ АРМИЯ -ТОЙ ВЕЧЕ НЯМА МЕТАЛУРГИЧЕН И ВЪГЛИЩЕН КОМФОРТ /ПАРТИЕН/И ПАРИТЕ СА СИ ПАРИ !!!!!!!!!!
Новини по държави: