Отидете към основна версия

5 903 40

Новият президент: Искам мир в Източна Украйна

  • украйна-
  • избори-
  • петро порошенко-
  • володимир зеленски

Москва и Вашингтон поздравиха Зеленски за победата му на президентските избори

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Володимир Зеленски заяви, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната, предаде Ройтерс.

"Ние ще продължим до край преговорите, за да се постигне прекратяване на огънят", каза кандидатът от партия "Слуга на народа" след първите резултати от екзитпол анкетите, сочещи го за безспорен победител на балотажа на президентските избори.

"Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници. Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома. Всички наши затворници, без изключение", увери Зеленски на пресконференция в щаба си.

Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес. "Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огъня в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски.

Той даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко.

Във видеообръщение, разпространено в "Телеграм" от изборния му щаб Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната.

"Главното което направихме е, че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски след оповестяването на резултатите от екзитпол анкетите, според които той печели на балотажа над 70 процента от гласовете, близо три пъти повече от действащия държавен глава Петро Порошенко.

Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество след президентските избори, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Украйна може да извърши рестарт, не в смисъл на преразпределение на паричните потоци от един джоб в друг, а истински, основан на осъзнаването на необходимостта за консолидиране на народа не чрез сила, а чрез изработване на общонационален дневен ред", посочи говорителката на руското външно министерство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също поздрави Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна, съобщи специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър.

"Президентът Тръмп позвъни на Володимир Зеленски, за да го поздрави за победата на изборите, а също украинския народ за произвеждането на мирни и демократични избори", посочи дипломатът.

"Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия", добави Волкър.

Той също така благодари на изгубилия изборите настоящ украински президент Петро Порошенко за това, че е управлявал Украйна "в изключително сложни времена".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: