Отидете към основна версия

2 131 8

Холандската кралица търсила споразумение с нацистите

  • кралица-
  • нацисти-
  • холандия

Тя е искала да подсигури свобода за белгийския крал

Снимка: Shutterstock

Холандската кралица е планирала сделка с нацистите, за да спаси белгийския крал, съобщи Гардиън.

Кралица Вилхелмина Нидерландска се е опитала да сключи споразумение в края на войната. За това свидетелстват новооткрити документи.

Според споразумението се е предвиждало подкрепа на нацисти за бягство от Европа след войната. Така е щяло да бъде подсигурено освобождаването на белгийския крал от Германия.

Разкритията се правят от тогавашния холандски външен министър Елко ван Клевенс. Кралицата е дала разпореждания на правителството два месеца преди края на войната. Тя е искала да се проучи дали може да се окаже помощ за бягства на топ нацисти.

По това време белгийският крал Леополд III е пленен от нацистите, след като отказва да напусне страната си. Той е депортиран в Германия и Австрия.

Вилхелмина е известна като голям борец с нацизма. Тя обаче е била помолена за помощ от белгийската кралица Елизабет.

Все пак кралското семейство е било спасено от американските войници в края на войната. Това е станало ден преди капитулацията на Германия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Откриха експлозиви в Утрехт

    Експлозиви бяха открити в холандския град Утрехт в близост до детска градина и кафене, съобщиха холандските медии, позовавайки се на информация на пол ...
    01.04.2019
    1 648
    5
  • Белгийци още получават пенсии от Хитлер

    Поне 27 жители на Белгия продължават да получават пенсии от Германия, назначени от Хитлер през 1941 година, разкри белгийският вестник "Де Морген ...
    21.02.2019
    10 599
    38
Новини по държави: