Отидете към основна версия

17 180 42

Ето как Украйна ще спре руската армия

  • украйна-
  • русия-
  • армия-
  • мини-
  • ядрени-
  • експерт-
  • игор козий

Експерт съветва да се използват ядрени мини

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна може да използва ядрени мини като средство за възпиране на руската агресия. Това обяви военният експерт от киевския Институт за евроатлантическо сътрудничество Игор Козий пред телевизия "ObozTV".

По думите му Киев може безпрепятствено да разработи тактическо ядрено оръжие, а също и средства за неговата доставка. "Кой ни пречи всъщност да подготвим места за поставяне на ядрено-минни полета по границата между Русия и Украйна, както го правеше Западна Германия по времето на Студената война?", запита Козий.

Същевременно според него въпросът за разработването на стратегически ядрени оръжия от страна на Украйна в момента не стои на дневен ред. "Тъй като това са безумни разходи, и кажете ми, моля, къде ще го изпитваме? Назовете поне една област, която е съгласна да бъде изпитателна зона. Ние не разполагаме със задгранични територии", добавил експертът.

Това не е първото амбициозно изявление на украински военни експерти относно ядрени оръжия. По-рано бившият представител на Украйна в НАТО Петър Гаращук заяви, че страната разполага с уникални възможности да създаде свои собствени ядрени оръжия. Експертът по въпросите на сигурността генерал-лейтенант Василий Богдан също увери, че Украйна разполага с всички предпоставки за започване на обсъждания на въпроса за възстановяване на ядрения статут.

От своя страна Иван Апаршин, съветник на новоизбрания президент на Украйна Володимир Зеленски по въпросите на сигурността и отбраната, заяви в началото на май, че Киев не трябва да създава тактически ядрени оръжия, тъй като в противен случай могат да бъдат наложени санкции, пише News.bg.

Ядрената мина е ядрен боеприпас за създаването на ядрено-минни бариери. По време на Студената война НАТО предложи създаването на ядрено-минен пояс покрай границите на Федерална република Германия и на нейна територия в случай на офанзива от страна на Източния блок. Предполага се, че при детонация на всички заряди ще бъде създадена зона на радиоактивно замърсяване и труднопреодолими прегради. Понастоящем използването на ядрени мини е признато за неефективно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: