Отидете към основна версия

6 403 17

Китай отправя скрити заплахи

  • китай-
  • тайван-
  • сащ-
  • заплахи-
  • война-
  • автономия-
  • ннезависимост-
  • манипулации-
  • медии

Съединените щати няма да могат за запазят сигурността на Тайван и времето е на страната на Китай – това стана ясно от думите на един от висшите чиновници на Пекин. В своята реч по време на четвъртата годишна среща на медийни организации от Китай и Тайван Уанг Янг даде висока оценка на силата на Китай.

„Докато Китай планира 100 години напред в бъдещето, тайванските власти дори не могат да планират какво ще се случи след две години. Ето защо сме уверени, когато казваме, че времето е на наша страна, на страната на Континентален Китай“, заяви Уанг, добавяйки, че именно това е довело тайванците да се осланят на САЩ и на неговата воля да ги защитава.

„Американците просто използват Тайван като пешка и се съмнявам да се бият с Китай за Тайван. И ако все пак се стигне до война, дали Американците ще спечелят?! Преди повече от 70 години чуждите оръжия не победиха комунистическите пушки, когато американците подкрепиха националистическото правителство, а американците не спечелиха и корейската война. Те не ни победиха, дори когато бяхме много бедни, така че какво ще се случи, ако се изправят срещу Китай днес? Биха ли имали смелостта да се бият с нас? Тайвнската независимост няма шанс и САЩ не могат да им я гарантират“, каза още той.

Коментарите бяха направени по време на срещата на затворени врати, организирана от базираната в Тайван медийна група Want Want, дълго време смятана за приближена на китайския режим и китайската Beijing Daily Group, на която присъстваха представители на няколко тайвански медийни организации.

Забележките на Уанг не бяха предназначени за „обществено ползване“, но тайвански медии, които не присъстваха на срещата, успяха да получат цялото му изявление. Нещо повече – китайската информационна агенция Синхуа предаде повечето от коментарите на Уанг по отношение на връзките с Тайван, включително и призива му за ускоряване на процеса по „мирно обединение“, но почти не спомена нищо от коментарите му по отношение на САЩ, освен позицията, че не е разумно Тайван да оставя независимостта си в ръцете на чуждестранни сили.

Китайските медии са относително спокойни що се отнася до търговския спор между Вашингтон и Пекин, а Синхуа може умишлено да запази коментарите на Уанг за САЩ от изявлението за момент, когато търговските преговори навлязат в най-острата си фаза.

Тайванското правителство разкритикува изявлението. Президентът Цай Ин-уен описа коментарите на Уанг и действията на Пекин като пречка за тайванската демокрация и свободата на пресата, както и като отявлен опит за намеса във вътрешните работи на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Китай е в задънена улица?

    След като китайският телекомуникационен гигант Huawei попадна в американския черен списък, а преговорите между САЩ и Китай за прекратяване на търговск ...
    25.05.2019
    6 099
    38
  • Китай трябва да се подготви за трудни времена

    Китай трябва да се подготви за трудни времена. Това заяви китайският президент Си Дзинпин, цитиран от Xinhua. В момента Китай се намира в търговски ...
    22.05.2019
    3 025
    13
  • Американски кораб провокира Китай

    Китай обяви недоволството си от военна акция на САЩ в Южнокитайско море, съобщи РИА Новости. Американският разрушител Preble e плавал в близост до ...
    20.05.2019
    4 543
    13
  • Китай призова САЩ към сдържаност

    Китайският външен министър Ван И призова САЩ към сдържаност в търговските преговори с Китай, съобщи ТАСС. Китайският дипломат е провел телефонен ра ...
    19.05.2019
    5 296
    13