Отидете към основна версия

4 814 21

Финал! Премиерът подаде оставка

  • тереза мей-
  • брекзит-
  • великобритания

Тереза Мей ще остане на поста си като служебен премиер до избирането на нов лидер на консерваторите

Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия на 7 юни и ще остане начело на служебно правителство до избирането на нов партиен лидер, предаде Ройтерс.

Договорих се с председателя на партията и с председателя на "Комитет 1922" процеса по избора на нов лидер да започне следващата седмица. Информирах изцяло нейно величество кралицата за намеренията си и ще остана премиер до приключване на процеса, каза Мей.

В кратко и емоционално слово пред премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон с треперещ от вълнение глас тя каза, че за нея е било чест да служи като лидер на своята страна.

В своето 7-минутно изявление Мей изрази дълбоко съжаление, че не е успяла да осъществи главната задача на своето управление - да осигури изпълнението на волята на британците за излизане от ЕС, изразена на референдума през 2016 г. Министър-председателката каза, че това може да стане само с компромис и постигането му ще е главна задача на нейния приемник начело на правителството.

Говорейки за острите конфликти, възникнали по повод на Брекзит в парламента и в нейната партия, тя призна, че е изгубила подкрепата на депутатите от партията си. Тя обаче обърна внимание и на постигнатото по време на управлението си.

Откакто прекрачих прага на вратата зад мен като премиер, се стремях да направя Обединеното кралство страна, която не работи само за малцина привилегировани, а за всеки свой гражданин, каза Мей.

Референдумът не беше просто призив за напускане на ЕС, а призив за дълбока промяна в страната ни. Гордея се с напредъка, който постигнахме през изминалите три години. Ние довършихме започнатото от Дейвид Камерън и Джордж Озбърн: дефицитът е почти заличен, държавният ни дълг намалява и сме на път да сложим край на мерките за икономии, изтъкна тя.

Мей отбеляза, че правителството ѝ е положило усилия хората да имат по-голяма сигурност за работата си, да се строят повече жилища, осигурило е повече възможности за младите. Тя каза също, че се работи за опазване на околната среда, премахване на пластмасовите отпадъци, за справяне с климатичните промени и подобряване на качеството на въздуха.

Тази страна е съюз. Не просто семейство от четири нации, а съюз на хора - всички нас, без значение какъв е произходът, цветът на кожата ни или кого обичаме. Ние сме заедно и заедно имаме голямо бъдеще, обяви Тереза Мей.

"Скоро ще напусна поста, който беше най-високата чест в живота ми. Бях втората жена премиер, но със сигурност не и последната. Тръгвам си не с лоши чувства, а с огромна и вечна благодарност, че имах възможността да служи на страната, която обичам", заяви Мей и не скри сълзите си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • 8 кандидати за мястото на Тереза Мей

    За поста на лидер на Консервативната партия на Великобритания вече има 8 кандидати. Победата във вътрешнопартийната борба гарантира и премиерски пост. ...
    26.05.2019
    1 662
    3
  • Край. Оставка. Тереза Мей си тръгва

    Вече е ясно: Тереза Мей подава оставка. На 7 юни тя освобождава лидерския пост на торите, а с това и премиерския. Мей се препъна в собственото си твър ...
    25.05.2019
    3 648
    8
  • ЕС: Очакваме новия премиер в Лондон

    Европейската комисия изрази готовност да работи със следващия британски министър-председател, независимо кой ще заеме поста след днешното съобщение на ...
    24.05.2019
    1 426
    2
  • Настояват за оставката на Мей до дни

    Британският премиер Тереза Мей е изправена пред нови призиви за напускане на властта, съобщи „Дейли Телеграф“. Мей вече представи новот ...
    22.05.2019
    1 239
    6
  • Мей предложи ново споразумение за Брекзит

    Британският премиер Тереза Мей предложи на депутатите да гласуват ново споразумение за Брекзит, за да може страната да излезе от ЕС както британците г ...
    21.05.2019
    2 955
    12
  • Корбин не приема новото предложение на Мей

    Лидерът на британската опозиция Джереми Корбин обяви, че няма да подкрепи новия опит на премиера Тереза Мей за прокарване на законопроект за излизанет ...
    19.05.2019
    1 724
    2
Новини по държави: