Отидете към основна версия

8 370 16

Украйна започнала военна акция срещу Русия

  • украйна-
  • военни-
  • русия

Това е станало през 2014 г., но действията били отменени

Снимка: Shutterstock

През 2014 г. Украйна започна акция по деокупацията на Крим. Това заяви бившият началник на генералния щаб на Украйна Владимир Заман, цитиран от Newsru.

Той заяви, че в този период тогавашният украински президент Александър Турчинов е бил решен да обяви най-висока степен на готовност сред въоръжените сили.

Така и е била разработена стратегия за прехвърляне на персонал в Крим. На 1-ви март Русия одобри решение за използване на руските въоръжени сили в региона.

На този ден украински въоръжени сили са получили инструкции да летят до Крим. В акцията са участвали два самолета Ил-76 и поне 20 хеликоптера. Тяхната задача е била да блокират прехвърлянето на руски военни.

В последния момент пилотите са получили заповед да прекратят мисията и да се върнат към летищата.

Според Заман тогавашният министър на отбраната Игор Тенюх до последно е твърдял, че украинската армия не е готова за битка с руските военни. Той твърди, че заповедта за изтегляне е дошла от Турчинов и Петро Порошенко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия с тежки обвинения към Украйна

    Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна в злонамерено използване с политически цели на международните механизми за разрешаване на сп ...
    02.06.2019
    9 628
    48
  • Русия няма да освободи украинските моряци

    Твърдата реакция на Москва срещу искането на Международния трибунал на ООН по морско право намалява възможностите за постепенно отслабване на напрежен ...
    27.05.2019
    7 291
    71
  • Зеленски няма да преговаря с Русия

    Новият президент на Украйна няма намерение да преговаря с Русия, съобщи ТАСС. Зеленски вече обяви, че приоритет в неговия мандат ще бъде решаването ...
    23.05.2019
    4 679
    48
Новини по държави: