Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Май, 2019 16:50 8 359 16

Украйна започнала военна акция срещу Русия

  • украйна-
  • военни-
  • русия

Това е станало през 2014 г., но действията били отменени

Украйна започнала военна акция срещу Русия - 1
Снимка: Shutterstock

През 2014 г. Украйна започна акция по деокупацията на Крим. Това заяви бившият началник на генералния щаб на Украйна Владимир Заман, цитиран от Newsru.

Той заяви, че в този период тогавашният украински президент Александър Турчинов е бил решен да обяви най-висока степен на готовност сред въоръжените сили.

Така и е била разработена стратегия за прехвърляне на персонал в Крим. На 1-ви март Русия одобри решение за използване на руските въоръжени сили в региона.

На този ден украински въоръжени сили са получили инструкции да летят до Крим. В акцията са участвали два самолета Ил-76 и поне 20 хеликоптера. Тяхната задача е била да блокират прехвърлянето на руски военни.

В последния момент пилотите са получили заповед да прекратят мисията и да се върнат към летищата.

Според Заман тогавашният министър на отбраната Игор Тенюх до последно е твърдял, че украинската армия не е готова за битка с руските военни. Той твърди, че заповедта за изтегляне е дошла от Турчинов и Петро Порошенко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мдааа

    74 6 Отговор
    Абе тия водачи на укрите са луди, ама не съвсем. Какво щеше да стане ... един руски генерал го беше казал - До час от военните изпратени към Крим нямаше да остане нищо, а после всички военни подразделения на територията Украйна щяха да са изпарени

    Коментиран от #14

  • 4 американoсран

    85 4 Отговор
    Добро утро Бабо Пено! при такъв противник като Русия е нормално да дойде заповед за изтегляне и то не от порошенко а от Вашингтон директно от Oбонго!
  • 5 Божо

    75 7 Отговор
    Жалко, че не е започнала, защото щеше да приключи със заличаването на страна 404 за 2 часа, от които 1,5 ч. почивка за руснаците за цигарка! :)
    Бандеровците са се посрали като онези на Доналд Кук, които веднага отидоха в Костанца да си подадат рапортите за напускане и осъдиха Кравария да им плати 300 000 долара за предизвиканото стомашно неразположение!
  • 6 американoсран

    69 6 Отговор
    Грузия също се опита да тръгва срещу северна осетия но като дойде руската армия за 5 минути получиха команда да започнат изтегляне и да прекратят операцията Xaxaxaaaaa!

    Коментиран от #8

  • 7 Хрониките на Евразия

    12 30 Отговор
    Само споменаването на Порошенко, трябва да ви покаже как ви отработват мозъците ..
    Какъв Порошенко по онова време бе абдали ! Че още и заповеди да издава 😂

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Боряшник

    6 54 Отговор

    До коментар #6 от "американoсран":

    Какво е северна осетия? Част от Грузия от векове нещо като северна Добруджа. Те милите Рашкистанци не са окупатори нее.

    Коментиран от #10

  • 9 СССРБарета

    52 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хрониките на Евразия":

    Нали това ти казвам заповедта за изтегляне е дошла от Вашингтон директното Обонго! тогава Украйна нямаше президент и нещата се ръководеха директно от краварника! ама срещу Русия не им се рискува Хахахаааа
  • 10 СССРБарета

    57 3 Отговор

    До коментар #8 от "Боряшник":

    северна осетия е нещо като Косово!?! Да прав си и Косово е част от Сърбия от векове! обаче да ама не! така че млъквай долна соросоидна подлого
  • 11 Гост

    38 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хрониките на Евразия":

    Порошенко е бил изпратен в Крим и от там е изхвърлен като мръсно коте обратно в Усрайна. Има видео по случая, така че изобщо не е нелогично от насрания Потрошенко да дойде отбой!
  • 12 Морук

    21 0 Отговор
    Русия знае ли ,щото и ние не разбрахме
  • 13 времето ще покаже

    22 1 Отговор
    подготовка за евентуална война края или начало за украйна.
  • 14 Qnko

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    Абе, вие хвърляте бомби, унищожавате и т.н все едно е видео игра. Вероятно и войници и оръжия само на видео игри сте виждали. Тоя каза, онзи заяви. Мислете малко, ако е възможно.
    п.п Не подкрепям нито руснаци нито украинци. Те са едно и са изкуствено разделени.
  • 15 ксnb

    23 3 Отговор
    И там в Украйна има много луди като при нас. Къде сте тръгнали да се бият срещу Русия. Ами не разбират ли , че бедна и гладна Украйна ще посрещве русите с хлеб и сол.
  • 16 Kcaniba

    5 3 Отговор
    Вэрхушката им е пълен кукрдяк.
    На боярка ли са, на препарати ли е, во е на гърба на нещастният народец...
Новини по държави: