Отидете към основна версия

11 952 27

САЩ ще реагират с военна сила, ако...

  • иран-
  • сащ-
  • военна сила-
  • брайън хук-
  • напрежение

Вашингтон предупреди иранците да внимават

Снимка: БГНЕС/ EPA

Специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук заяви в четвъртък, че Вашингтон ще използва военна сила, за да отговори на евентуална атака срещу интереси на САЩ от страна на Иран. За тази цел, добави той, САЩ "препозиционираха" военните си сили в региона.

Дипломатът продължи да твърди, че откакто САЩ напуснаха "Съвместният цялостен план за действие", по-известен като иранското ядрено споразумение, икономиката на Иран е навлязла в рецесия, а военните разходи на Техеран са намели с цели 28%.

САЩ ще санкционират всякакви опити за внос на ирански петрол извън предварително договорения таван и повече няма предоставят отстъпки, подчерта Хук, цитиран от БНР. Коментарът му е направен на фона на повишеното напрежение между американците и Техеран.

Освен това той предупреди Европейския съюз, че Вашингтон ще бъде готов да наложи санкции на механизма за Европейски финансов сетълмент с Иран, който дава възможност за недоларова търговия на ЕС с Ислямската република, избягвайки по този начин наложените от САЩ санкции на Техеран.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини