Отидете към основна версия

4 942 37

Влизането в НАТО означава, че...

  • нато-
  • северна македония-
  • йенс столтенберг-
  • кейфор

29 страни ще искат да ви защитят, обеща на Скопие генералният секретар Йенс Столтенберг

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Северна Македония изпраща ясен сигнал - алиансът е готов да пожелае добре дошла на страната в евроатлантическото семейство. Това е посланието, което изпрати Йенс Столтенберг в интервю за МИА, което даде непосредствено преди неговата визита в Скопие, където ще се състои среща на посланиците от страните-членки на алианса.

Столтенберг посочи, че с нетърпение очаква отново да посети Скопие и каза, че ратификацията на предприсъединителния протокол напредва добре. Той посочи, че членството на Северна Македония в НАТО ще допринесе за сигурността на Западните Балкани и на целия евроатлантически регион.

В интервюто Столтенберг посочва, че с нетърпение очаква отново да посети Скопие, този път със Северноатлантическия съвет. "Нашето посещение в Северна Македония изпраща ясен сигнал - готови сме да ви пожелаем добре дошли в семейството на НАТО", отговори Столтенберг на въпроса какъв е поводът за визитата.

По време на посещението очаквам да разговаряме за интеграцията на Северна Македония в алианса и вашия напредък в изпълнението на главните реформи, включително върховенството на закона, сигурността, разузнавателния и отбранителния сектор. Важно е да продължи напредъкът в реформите, докато се подготвяте за пълноправно членство, а ние ще продължим да ви подкрепяме по този път, заявява Столтенберг.

В интервюто генералният секретар посочва още, че НАТО подкрепя нормализацията на процеса между Прищина и Белград чрез диалог под егидата на ЕС.

"Това е единственият начин да се постигне дълготрайно политическо решение за региона и е важно това да продължи. Не може да има истинска перспектива за по-добро бъдеще на Балканите без цялостно спазване на човешките права и правата на всички общности. За НАТО 20 години е приоритет стабилността и мирът в Косово. Мандатът на ООН за нашата мироопазваща мисия КейФОР остава непроменен. Ще продължим да осигуряваме безопасна и сигурна среда в Косово за доброто на всички хора в Косово", посочва в интервюто Столтенберг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: