Отидете към основна версия

3 334 16

САЩ натискат Германия

  • северен поток-
  • сащ-
  • германия-
  • майк помпео-
  • хайко маас-
  • хуавей

Берлин да увеличи военните си разходи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар Майк Помпео започва петдневната си европейска обиколка в петък с отложена визита в Берлин, където се очаква да натисне Германия да увеличи военните си разходи, да спре сътрудничеството си с китайската компания „Хуавей“ и да се откаже от строителството на газопровода „Северен поток-2“, пише Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

По време на краткото си посещение за половин ден, първият дипломат на Вашингтон ще се срещне с колегата си Хайко Маас и канцлера Ангела Меркел. Визитата му трябваше да се състои по-рано този месец, но бе отменена в последния момент заради напрежението между САЩ и Иран, още един въпрос, по който Вашингтон и Берлин имат различия.

След това държавният секретар ще посети Швейцария, Нидерландия и Великобритания. В изказване пред журналистите преди отпътуването си за Европа, Помпео заяви, че Германия трябва да направи повече, за да изпълни задължението си в рамките на НАТО да отделя по 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. „Президентът не е доволен“, заяви той. „Те трябва да покажат план как ще изпълнят задълженията си“.

Помпео отбеляза, че „Хуавей“, която Вашингтон смята за заплаха за сигурността на НАТО, ще бъде тема на разговорите във всички европейски страни, които посети. Освен това се очаква Помпео да изрази възраженията на САЩ спрямо строителството на газопровода „Северен поток 2“, който ще позволи на Германия и Русия да изключат Украйна от газовия транзит. Тръмп предупреди, че на западните компании, които участват в проекта, може да бъдат наложени санкции.

Германия, от своя страна, е твърда в намерението си да реализира проекта, в който участват пет големи европейски енергийни компании – германските Uniper и Wintershall, англо-холандската група Royal Dutch Shell, френската Engie и австрийската OMV.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: