Last news in Fakti

31 Май, 2019 13:40 3 328 16

САЩ натискат Германия

  • северен поток-
  • сащ-
  • германия-
  • майк помпео-
  • хайко маас-
  • хуавей

Берлин да увеличи военните си разходи

САЩ натискат Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар Майк Помпео започва петдневната си европейска обиколка в петък с отложена визита в Берлин, където се очаква да натисне Германия да увеличи военните си разходи, да спре сътрудничеството си с китайската компания „Хуавей“ и да се откаже от строителството на газопровода „Северен поток-2“, пише Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

По време на краткото си посещение за половин ден, първият дипломат на Вашингтон ще се срещне с колегата си Хайко Маас и канцлера Ангела Меркел. Визитата му трябваше да се състои по-рано този месец, но бе отменена в последния момент заради напрежението между САЩ и Иран, още един въпрос, по който Вашингтон и Берлин имат различия.

След това държавният секретар ще посети Швейцария, Нидерландия и Великобритания. В изказване пред журналистите преди отпътуването си за Европа, Помпео заяви, че Германия трябва да направи повече, за да изпълни задължението си в рамките на НАТО да отделя по 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана. „Президентът не е доволен“, заяви той. „Те трябва да покажат план как ще изпълнят задълженията си“.

Помпео отбеляза, че „Хуавей“, която Вашингтон смята за заплаха за сигурността на НАТО, ще бъде тема на разговорите във всички европейски страни, които посети. Освен това се очаква Помпео да изрази възраженията на САЩ спрямо строителството на газопровода „Северен поток 2“, който ще позволи на Германия и Русия да изключат Украйна от газовия транзит. Тръмп предупреди, че на западните компании, които участват в проекта, може да бъдат наложени санкции.

Германия, от своя страна, е твърда в намерението си да реализира проекта, в който участват пет големи европейски енергийни компании – германските Uniper и Wintershall, англо-холандската група Royal Dutch Shell, френската Engie и австрийската OMV.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУТИН Е ВЕЛИК

    63 9 Отговор
    САЩ СА ТЕРОРИСТИ И ШАЙКА ПРЕСТЪПНИЦИ !!! :(
  • 2 ПУТИН

    46 12 Отговор
    МАЙКА ВИ У ПУТКАТА КРАВАРСКА ЩЕ ЕБА!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гостенин

    37 10 Отговор
    Жителите на "сащ" да не се чудят после защо целия свят ги мрази. Политиците им трудно се отказват от големите печалби, а ако искат да изместят някой от пазара просто да му подбият цената. Да набиеш някого за да му вземеш работата е чисто мутренски способ, на каквито се нагледахме '90 години на ХХ век и последните 10 години тук.
    Друг въпрос е защо нещата не се правят да издържат поне 10-15 години преди да излязат от употреба. Така може да няма печалби, но ще имаме планета, на която да живеем!
  • 5 no name no face no number

    28 9 Отговор
    Ако ЕС пак им клекне начело с бабата ще е края и на най малката надежда за независимост и въобще нещо хубаво в този съюз
  • 6 Русия е кочина

    8 15 Отговор
    Товариш Путин ,какво скимтиш ,я марш в колибката да няма яки шутове с краварските ботуши .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Всичко руско е скрап

    7 8 Отговор
    руски ракети Р-77, е, че индийските ВВС се оказали безпомощни във въздушен бой с пакистански самолети F-16 по време на неотдавнашните сблъсъци на индо-пакистнаската граница.

    Индийските СУ-30МКИ се оказали безсилни да отговорят на атаката - далекобойността на ракетите Р-77 се оказала значително по-малка от обявената - 100 км.

    Коментиран от #9, #14

  • 9 no name no face no number

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Всичко руско е скрап":

    Да бе прав си и затова вдигнаха Миг 21 и опукаха Ф ката , като .........

    Коментиран от #10

  • 10 Всичко руско е скрап

    1 5 Отговор

    До коментар #9 от "no name no face no number":

    Ама тамън да го опукат и не можаха. Нали Локхийд Мартин правиха ревизия в Пакистан- няма свален Ф 16. Как ще го обясниш това ? И как ще обясниш ,че индийците илюстрираха новината със снимки на сваления МИГ 21 Бизон ? И сега си казват каква е била причината . Ама ме е яд ,че е свалил тоя ветеран, трябваше един Су 30 МКИ да резне Фката

    Коментиран от #11

  • 11 Име

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Всичко руско е скрап":

    Няма свален щото нма летящ ф16, бе трол соросоиден! Как да свалят няк'ва щайга, която дори не може да литне?

    Коментиран от #12

  • 12 Всичко руско е скрап

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Име":

    Ми да пратят руската скрап там Су 30 МКИ и ще видиме , могат ли ,не могат ли да летят, добри ли са им ракетите .
  • 13 сноу

    3 0 Отговор
    Вече категорично определям "амер" като единица за наглост.Тъп и нагъл ,са основните качества на наританите престъпници от ингилизката кралица и затирени по света да го налапат и превземат.Десетки поколения, вместо да ги променят, ги направиха още по алчни и още по-безумно агресивни.
  • 14 Не е лесно да си глупав

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Всичко руско е скрап":

    Добре е човек да ползва Уики то,ама да беше прочел внимателно... Р77 (K-77, продукт 170) - основната версия. Първоначално произведени в завода "Артем" в Киев , след това е прекратено. За руските военновъздушни сили R-77 не е закупен. .....това че индии ите купуват по евтиният украински вариант си е техен проблем,руската Р37 вече е проблем..... голям

    Коментиран от #15

  • 15 Всичко руско е скрап

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Не е лесно да си глупав":

    Добре е ,но да има барем 2 гънки у кухината -ама като няма плещи ей такива глупости и да
    лъже като отлежал ром . Р 77 се произвежда от конпанията Вимпел ОКБ -базирана в гр.Москва. Нещо повече ,ракетата Р 77 е най масовата ракета въздух /въздух в РУСКАТА авиация . Според данните на производителя тя би трябвало да има обхват от 110 км. базовия модел. Според други данни от независими источници тя реално оперира м/у 30 и 40 км. в зависивост от височината .И също има много висок процент на неуспешни запуски .
  • 16 Inspektora

    0 0 Отговор
    3в1
Новини по държави: