Отидете към основна версия

7 011 32

Остър завой: САЩ няма да поставят условия на Иран

  • иран-
  • сащ-
  • условия-
  • преговори-
  • майк помпео

Вашингтон няма да поставя предварителни условия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ са готови да разговарят с Иран без предварителни условия. Той обаче допълни, че Вашингтон трябва да види, че Ислямската република се държи като "нормална държава", предаде AP.

Иранският президент Хасан Рухани каза по-рано, че Иран е склонен да разтоваря със САЩ, ако Вашингтон прояви уважение, но допълни, че Техеран не може да бъде принуждаван да преговаря.

Напрежението между двете страни нарасна и това породи опасения за открит конфликт. Държавният секретар на САЩ каза, че Вашингтон е готов да участва в разговор без предварителни условия. Готови сме да седнем с иранските лидери, отбеляза той.

Помпео обаче даде да се разбере, че американските усилия за прекратяване на враждебната дейност на Ислямската република ще продължат. Първият американски дипломат се срещна днес с швейцарския си колега Игнацио Касис за разговори, в които вероятно Иран е бил основна тема. Срещата се състоя в южния швейцарски град Белинцона.

Швейцария представлява интересите на САЩ в Иран и е посредник между двете страни, включително оказва съдействие на задържани в Ислямската република американци. Не е ясно обаче дали Помпео търси помощ от Швейцария за нещо конкретно. Швейцария е втората държава от европейската обиколка на Помпео. Преди нея американският държавен секретар посети Германия, а утре ще бъде в Холандия, преди да излети за Лондон, където ще се присъедини към държавното посещение на президента Доналд Тръмп във Великобритания.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини