Отидете към основна версия

2 218 19

Москва: Не подкрепяме тероризма

  • русия-
  • самолет-
  • украйна

Русия отхвърли пред Международния съд в Хага обвиненията на Киев, че подкрепя терористични дейности в Източна Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия категорично отхвърли обвиненията на Украйна, че подкрепя терористични дейности, предаде ДПА.

Руските юридически представители заявиха пред Международния съд в Хага, че Москва не e подкрепяла терористични действия в конфликта в Източна Украйна. Конфликтът между украинските военни и проруските сепаратистки групи близо до руската граница е взел около 13 000 жертви през последните пет години, по оценки на ООН.

Според руските адвокати многобройните цивилни жертви във въоръжения конфликт там не могат да бъдат приписани на тероризъм. Украйна обаче обвинява Русия, че финансира сепаратистите, доставя им оръжия и се позовава на конвенцията на ООН за финансиране на тероризма. Москва настоява украинският иск да бъде отхвърлен като недопустим.

Искът включва твърдения за руска намеса в свалянето на пътническия самолет на Малайзийските въздушни линии (полет МН17) над Източна Украйна през юли 2014 г. Самолетът, прелитащ над зоната на въоръжения конфликт, бе свален от ракета, за която се твърди, че е изстреляна от зона, контролирана от проруските бунтовници. Загинаха всичките 298 души на борда. Руските адвокати отричат Москва да е отговорна за този трагичен инцидент.

Съдът трябва да отсъди дали руската претенция за отхвърляне на обвинението е допустима. Не е ясно кога съдът ще се произнесе по този въпрос.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: