Отидете към основна версия

4 529 16

Промяна! Зеленски е готов да преговаря с Русия

  • володимир зеленски-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • диалог

Украйна се стреми да влезе в НАТО

Снимка: БГНЕС/ EPA

Киев е готов да преговаря с Москва. Това заяви новоизбраният украински президент Володимир Зеленски по време на посещение в Брюксел, предаде ТАСС.

На брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Зеленски заяви, че Украйна е готова не само за диалог с Кремъл, но и за спазване на Минските споразумения. След незаконното анексиране на Крим диалогът между двете страни на практика спря да съществува.

„Първо трябва да можем да се защитим и да станем по-силно в икономически, политически и военен смисъл“, заяви Володимир Зеленски. На 20 май след встъпването си в длъжност украинският държавен глава публично изключи възможността за преговори с Москва.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди още стремежа на своята страна да се присъедини към ЕС и НАТО. Той направи това изявление след среща с генералния секретар на НАТО. Стремежът ни към пълноправно членство в ЕС и НАТО остава непроменен, това е цел на нашата международна политика, посочи президентът. Столтенберг заяви, че опитите на Русия да раздава руски паспорти на жителите на източните украински райони е поредното усилие за дестабилизация и грешна стъпка. Съюзниците ще продължат да настояват Русия да спазва международните си задължения. Следим внимателно обстановката в Черно море, добави генералният секретар на алианса.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: