Отидете към основна версия

13 890 23

Някои държави от ЕС не искат Северна Македония

  • зоран заев-
  • ес-
  • юнкер-
  • северна македония-
  • членство

Горд съм от напредъка, отбелязан от Северна Македония, каза Юнкер

Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че все още някои държави от ЕС се възпротивяват на възможността за начало на преговори за присъединяването на Северна Македония към Общността. Той направи това изказване на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев. Юнкер не уточни кои държави са против.

Нашата обективна оценка е, че Северна Македония е готова за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Някои държави се въздържат и ще направя всичко възможно да ги убедя в необходимостта да се предприеме тази историческа стъпка, посочи Юнкер. Съветът на ЕС ще обсъди въпроса по-общо този месец. Желанието на ЕК е да бъде взето решение през лятото, поясни той. Попитан дали очаква след изборите в Гърция да бъде преразгледано споразумението между Скопие и Атина, Юнкер заяви, че договорката е между правителства и затова не очаква промени. Договорът е договор, добави той.

Северна Македония не може да става жертва на това как държави от ЕС спазват или не спазват върховенството на закона. Горд съм от напредъка, отбелязан от Северна Македония, от смелостта в предприетите стъпки. Това е блестящ пример за региона. Договорите на Скопие със София и Атина показват необходимостта от култура на политическите отстъпки. Други в региона трябва да сторят същото, коментира Юнкер.

Заслужаваме покана за преговори и се надявам да я получим това лято, заяви премиерът Заев. Той определи мнението на ЕК, че страната му е готова за преговори, като най-добрата оценка от началото на европейските усилия на Скопие. Показахме, че сме способни на отстъпки. Това бе поискано от нас, сторихме го и сме готови да започнем преговори, сега е ред на ЕС, топката е в европейското поле. Не очакваме незабавно приемане в ЕС, добави премиерът.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: