Отидете към основна версия

1 608 6

Еврозоната ще се справи и без Гърция

  • гърция-
  • еврозона-
  • евро

Германия, най-големият източник на пари за ЕС, натърти на Гърция, че ще получи средства от спасителния заем единствено в замяна на реформи. „Гърция може да разчита на солидарността на Европа, но ако Гърция не си помогне сама, просто не може нищо да се направи“, заяви немският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

Немският финансист заяви убедено, че Еврозоната ще се справи, ако Гърция я  напусне. Аргументът му е, че през последните две години „научихме много и сме изградили защитни механизми”.

Думите на Шойбле не са изненада на фона на анти-евро настроенията в южната ни съседка. Напускането на валутния съюз обаче е забулено в мистерия от правна гледна точка. Съгласно правилата на ЕС, една държава напуска Еврозоната, когато напусне ЕС като като цяло. 

„Ние искаме Гърция да остане в Еврозоната. Също така искаме страната да изпълни своите задължения. Не можем да принудим никого, но Европа няма да потъне толкова лесно”, изтъкна германският финансов министър.

В ръцете на гръцкия народ е на определи дали страната да остане в Еврозоната или не.

Парламентарните избори на 6 май произведоха най-противоречивите резултати в гръцката история. Избирателите наказаха основните партии – виновници за кризата и болезнените съкращения, пращайки неонацистка и радикално лява партия в парламента. Този пъстър и разнороден набор от депутати не може да постигне съгласие за формиране на коалиция – т.нар. „правителство на спасението“. 

Днес се очаква социалистическата ПАСОК да направи трети опит за съставяне на правителство. Шансовете за успех са оценявани като минимални и мнозина очакват нов вот пред юни. Въпреки, че доскоро управляваше, ПАСОК се ползва с доста ниска популярност сред гърците, които хвърлят върху нея вината за заробването на страната с международния заем.

Германският външен министър Гидо Вестервеле също заяви, че може да няма повече траншове от спасителната помощ, ако Атина не изпълнява договорените реформи.

Атина получи 4,2 млрд. евро за следващите два месеца, докато политическата въртележка не спре с формиране на кабинет.

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос настоява, че страната му трябва да остане в Еврозоната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини