6 Май, 2012 20:05 1 226 2

Тежко поражение на водещите партии в Гърция

  • гърция-
  • избори-
  • поражение

Неонацистите влизат във властта

Тежко поражение на водещите партии в Гърция - 1
Атина

Водещите политически партии в Гърция, подкрепящи мерките на ЕС и МВФ, търпят тежки поражения на днешните избори, сочат предварителните резултати, които поставят под въпрос ангажиментите на страната по двата спасителни пакета, предаде БГНЕС.

Консервативната Нова демокрация, водена от Андонис Самарас, остава първа политическа сила в страната със 17-20% от гласовете, след като събра над 33% на предходните избори през 2009 г. Но успехът не й носи абсолютно мнозинство в новото правителство.

По всичко личи, че неонацистката Златна зора ще влезе във властта за първи път от 40 години, тъй като движението получава от 6 до 8% от бюлетините. Комунистическата ККЕ пък печели от 7,5 до 9,5% от вота.

И ПАСОК, и Нова демокрация неведнъж помолиха международната Тройка да охлаби обръча си около Гърция. Но разгневените избиратели поискаха нещо повече – да разкъсат на парчета споразуменията с кредиторите. Комунистите дори призоваха за изход от еврозоната.

Резултатът от днешния вот ще бъде тежък за Самарас. Той ще има за задача да сформира работещо правителство, което е способно да провежда реформи и прилага нови икономии.

Единствените му разумни възможности са повторение на коалицията с ПАСОК и нови парламентарни избори. Окончателните резултати ще излязат след 22 часа.

"След две години варварство демокрацията най-после се върна", възкликна Алексис Ципрас – лидер на лявата Сирица. "Народът ще изпрати силно и ясно послание към цяла Европа", обеща още той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 roko

    0 0 Отговор
    Гърците бяха свикнали само да ядат и пият и да разправят колко сме зле ние,българите,а сега като трябва да работят,ходят да стачкуват..и искат пак като преди..но май се свърши..да си вземат дянков,той вече ще ги оправи..
  • 2 Пловдив

    0 0 Отговор
    Или те него!...