Отидете към основна версия

2 413 35

Путин: Да не допускаме в ръцете на терористи да попадне оръжие за масово унищожение

  • шос-
  • владимир путин-
  • шанхайска организация за сътрудничество-
  • си дзинпин-
  • александър лукашенко

В ШОС членуват Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин призова държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) да не допуснат в ръцете на терористи да попадне оръжие за масово унищожение, предават ТАСС.

"Смятаме за важно да се блокира финансовото подхранване на терористи с доходи от наркотици и да се прави всичко, за да не се допуска в техни ръце да попаднат химическо, биологическо и други видове оръжия за масово унищожение", заяви той на срещата на върха на ШОС в Бишкек, столицата на Киргизстан.

Президентът на Китай Си Дзинпин каза, че ШОС трябва да стане образец за сътрудничеството в опазването на "комплексната и устойчива сигурност". Той прикани към засилване на борбата срещу "трите вида зло" - сепаратизма, тероризма и екстремизма.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди предложи свикването на международна среща на върха за противодействие на тероризма. "Духът и идеалите на ШОС съответстват на развитието на сътрудничеството в борбата с тероризма", каза той.

Пакистан поддържа инициативата на страните от ШОС по въпроса за борбата с тероризма, заяви в Бишкек пакистанският премиер Имран Хан. По думите му неговата страна има "определени успехи" в тази област и е готова да сподели опита си с други страни. Той подчерта, че Пакистан осъжда тероризма във всичките му прояви, вкл. държавния тероризъм.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев предложи страните от организацията да създадат единен център за информационна сигурност. Той поясни, че тероризмът се проявява и в световната компютърна мрежа и това налага предприемането на допълнителни мерки за киберсигурността и в частност защитата на информационното пространство на организация.

Пред форума президентът на Беларус Александър Лукашенко издигна инициативата да се състои среща на генералните секретари на водещите световни организации, които да обсъдят проблемите пред сигурността. Освен ШОС той спомена ООН, ОССЕ, Общността на независимите държави (ОНД) и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Президентът на Иран Хасан Рохани изтъкна, че с агресивната си политика САЩ заплашват сигурността в Близкия изток и целия свят.

В ШОС членуват Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Наблюдатели са Афганистан, Беларус, Иран и Монголия. На срещата на върха в Бишкек присъстват също представители на ООН, ОНД, ОДКБ и на Евразийската икономическа комисия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Говори с Путин НА ЖИВО

    Президентът на Русия Владимир Путин отговаря за 17-и път в пряк ефир на въпроси от гражданите - вече 12 пъти е общувал с тях като президент и четири п ...
    20.06.2019
    3 794
    23
  • Путин зарадва Си Дзинпин с руски сладолед

    Руският президент Владимир Путин поздрави лично китайския президент Си Дзинпин по случай рождения му ден и му донесе вкусен подарък - руски сладолед, ...
    15.06.2019
    3 247
    47
  • Путин: Отношенията ни със САЩ се влошават

    Руският президент Владимир Путин заяви, че връзките между Москва и Вашингтон стават все по-лоши и по-лоши, предаде БНР. По време на интервю за руск ...
    13.06.2019
    13 871
    74
  • Потвърдено: Предстои среща между Тръмп и Путин

    Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в кулоарите на срещата на върха на Г-20, която ще се ...
    13.06.2019
    2 637
    9
  • Путин смени посланика на Русия в...

    Президентът на Русия Владимир Путин назначи Александър Боцан-Харченко за извънреден и пълномощен посланик на Москва в Сърбия, предава ТАСС. Съответ ...
    11.06.2019
    6 086
    9
  • Путин: Чакам обаждане от Киев

    Руският президент Владимир Путин заяви, че новият държавен глава на Украйна Володимир Зеленски трябва да вземе решение каква политика иска да води към ...
    08.06.2019
    8 972
    71