Отидете към основна версия

1 297 0

След Митеран отново Франсоа в Елисейския дворец

  • франсоа оланд-
  • франция-
  • президент

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд ще встъпи в длъжност днес. Той ще бъде едва вторият социалист на поста след Франсоа Митеран /1981-1995 г./.

Церемонията по предаването на пълномощията не е променяна от началото на Петата република. Предвижда разговор при закрити врата в Елисейския дворец, в който отиващият си президент ще информира новия за процедурата в сферата на ядреното оръжие.

След встъпването в длъжност Франсоа Оланд ще произнесе първата си реч, преди да се отправи по бул. "Шанз д`Елизе" в открит Ситроен. Той ще отдаде почит на републиканската икона и "баща" на светското, задължително и безплатно училище Жул Фери и на Нобеловата лауреатка от началото на 20-и век физика Мари Кюри.

Веднага след като влезе в Елисейския дворец, Франсоа Оланд ще замине за Берлин, където ще разговоря с канцлера Ангела Меркел. Вероятно на тази първа опознавателна среща двамата ще засегнат бъдещото на Фискалния пакт за стабилност.

Според Берлин, той е крайъгълен камък в стратегията за борба с кризата и не може да става и дума за преразглеждането му. Оланд заплаши по време на предизборната си кампания, че ще предоговори пакта, предизвиквайки вълнение в Берлин. След това той уточни, че иска да го допълни с мерки, като заговори за отделен "пакт на растежа", който да бъде прибавен към първоначалния текст.

Оланд спечели на втори тур срещу досегашния държавен глава Никола Саркози. За победителя гласуваха 51,62% от французите срещу 48,38% за Саркози.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини