15 Май, 2012 12:41 1 175 0

Оланд се закле, нов път за Франция (обновена)

  • франсоа оланд-
  • франция

Жан-Марк Еро е новият премиер на страната

Оланд се закле, нов път за Франция (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франсоа Оланд положи клетва като президент на Франция на специална церемония в Елисейския дворец. Така той стана първият социалист – държавен глава от 17 години насам. По-късно днес той ще обяви новия премиер на страната, след което ще замине за Берлин за разговори с канцлера Ангела Меркел, предаде Би Би Си.

Оланд заяви, че е напълно наясно с предизвикателствата пред Европа, включително дълговата криза и слабия икономически растеж. Новият президент се обяви за „компромис“ с Германия по отношение на Фискалния пакт, вдъхновен от Берлин и предшественика му Никола Саркози.

По-късно стана ясно, че Жан-Марк Еро е новият премиер на Франция. Той е шеф парламентарната група социалистите и  е считан за близък до Германия.

Още преди да бъде избран, Оланд изрази остро несъгласие с антикризисните мерки, за които настоява Берлин като начин за борба с кризата. Сред тях са нови данъци, автоматични санкции за страните, които не спазват финансова дисциплина и по-тясна европейска бюджетна политика. Социалистът поиска предоговаряне на пакта, което бе посрещнато с хладно въздържание от Берлин.

Церемонията по предаване на пълномощията на държавния глава не е променяна от началото на Петата република. Тя се състои в разговор при закрити врата в Елисейския дворец, в който отиващият си президент ще информира новия за процедурата в сферата на ядреното оръжие и ще му предаде кодовете на ядрените съоръжения.

„Ние сме велика нация. Исторически Франция е преодолявала предизвикателствата, които е срещала. През моя мандат ще върна Франция към справедливостта, ще отворя нов път за Европа, ще допринеса за световния мир и запазването на планетата“, заяви в първата си реч Оланд.

Визията на Оланд за бъдещето на Европа е от ключовото значение. Гласът на Франция, като втора икономика в ЕС, никак не е маловажен. Като социалист и противник на строгите икономии, Оланд пази дистанция от дясната Меркел. Френско – германските отношения винаги са били считани за „мотор“ на ЕС и сега анализаторите и пазарите с трепет очакват да разберат как двамата лидери ще  работят заедно. Някои дори прогнозират, че Меркел ще потърси нов съюзник в лицето на италианския премиер Марио Монти.

Въпреки това, дипломати са на мнение, че Оланд и Меркел имат много сходства като личности, най-вече заради тяхната сдържаност. „Не мисля, че е тайна, че някои лидери няма да съжаляват да видят как Саркози си тръгва“, допълва друг дипломат, цитиран от Ройтерс. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА