Отидете към основна версия

3 689 23

Не съм историк, за да кажа, дали Гоце Делчев е българин

  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • никола димитров

Никола Димитров призова за разбиране и от двете страни

Снимка: БГНЕС/EPA

Не съм историк, за да кажа дали Гоце Делчев е българин или македонец. Това заяви македонският министър на външните работи Никола Димитров, цитиран от македонския ежедневник „Днешен“.

Димитров коментира работата на българо – македонската комисия, която обсъжда общ подход към историята на двете страни. Според него въпроси като този с Гоце Делчев трябва да бъдат решавани с много мъдър подход.

„Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е вкоренен в нашата държавност. Той е живял, когато сме нямали държава. Този въпрос трябва да е предмет на историци и антрополози, които да вземат в предвид и двете перспективи.

Ние се сближаваме и говорим по тежки въпроси, но можем да бъдем поставени под натиск, защото България е страна – член на ЕС. С Гоце Делчев въпросът е сложен и има проблеми с прилагането на договор. Важно е обаче ние да разберем тях и те да разберат нас“, заяви Димитров.

Той добави, че очаква Преспанският договор да бъде въведен, независимо кое правителство е на власт в Гърция. Според него всяко правителство може да разбере значението на споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: