Last news in Fakti

21 Юни, 2019 17:50 2 327 11

Миналото трябва да обединява Македония и България

  • северна македония-
  • зоран заев-
  • българия

Зоран Заев призова за решение на спора с диалог

Миналото трябва да обединява Македония и България - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Общото минало трябва да обединява Северна Македония и България. Това заяви северномакедонският президент Зоран Заев, цитиран от Нова Македония.

Според Заев македонското правителство е подписало договор с България за приятелство, а не за спорове. През последната седмица двете страни изпаднаха в нов спор относно датата, на която трябва да се почита паметта на Гоце Делчев.

„Опитът с иторическите комисии по Европа и света доказа, че сътрудничеството изисква време, труд и търпение. Постигнахме договорености за общи теми от миналото, които трябва да ни обединяват.

Необходима е обща идея, за да вървим напред. Тази идея е жива и сме доказали, че и за най-деликатните теми може да се намери общ език“, заяви Заев.

Договорът за приятелство с България отвори пътя на Северна Македония за членство в ЕС. Македонският президент Стево Пендаровски обяви, че Гоце Делчев се е самоопределил като българин, но и че трябва да бъде признат като борец за независимостта на Македония.

Той заяви, че решение по въпроса може да се намери много лесно.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    11 0 Отговор
    Заев не е президент Росене, премиер май беше !
  • 2 куку руку ку

    13 3 Отговор
    Миналото може да обедини България и Македония тогава, когато македонците признаят, че са българи!

    Коментиран от #3

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "куку руку ку":

    Порочния лозунг "Македония на Македонците" измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения.
  • 4 Божкейййййй6767

    5 1 Отговор
    Какво минало има македония?"Държава"създадена за да ни натрият носа от Коминтерна..........Голи охлюви са макетата.......

    Коментиран от #5

  • 5 xxx

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Божкейййййй6767":

    Голи охлюви, но Македонски! А те не са като другите... Сега сериозно- такава попара ще надробят, че идните поколения въобще да не знаят хора ли са, божества ли са, македонци ли са, северно македонци ли са, българи, "татари", шиптери... Тежко им и горко на следващите българи отвъд западната ни граница.
  • 6 Lukata

    3 0 Отговор
    Всъщност коя е южна Македоние.....след като има Северна ???
  • 7 Lukata

    3 0 Отговор
    Всъщност коя е южна Македоние.....след като има Северна ???
  • 8 Миленски

    1 0 Отговор
    Южна Македония е в Гърция
  • 9 popo

    2 0 Отговор
    Македония ще се разпадне до 1 година.
  • 10 Балканец

    4 0 Отговор
    Македония = Българска област. Заев = Областен управител на област Македония. Бат Бойко ще му построи магистрала до Варна, да ходят макетата на море.
  • 11 Маке дони

    1 0 Отговор
    Българийо, Българийо, земьо маке донска ...
    Пустите маке донци станали клисурци,
    А маке донските казаци - панагюрци.
Новини по държави: