Last news in Fakti

21 Юни, 2019 18:19 9 125 36

Борисов предупредил Скопие да не краде българската история

  • бойко борисов-
  • гоце делчев-
  • северна македония

По-добре е те да пораснат, заявил е премиерът

Борисов предупредил Скопие да не краде българската история - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Българският премиер Бойко Борисов предупреди кандаидатката за членство в Европейския съюз Северна Македония да не използва „антибългарска риторика“ и да не представя българската история като своя и подчерта, че това „трябва да спре“, пише базираният в Брюксел европейски портал EurActiv, цитиран от Агенция "Фокус".

Медията отбелязва, че Скопие е понесло тежък удар, когато европейските министри не са постигнали консенсус за започване на присъединителни преговори на 18 юни, въпреки че Македония постигна исторически договор с Гърция за името на бившата югорепублика.

Изданието припомня, че България е силен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, включително на своята югозападна съседка. Но публикациите в медиите през последните седмици са разкрили различните им интерпретации на новата история.

„България, чиято държавност е създадена през VII век, смята, че бившата югославска република, която е известна под името Македония едва след края на Втората световна война, краде епизоди от българската средновековна и по-нова история“, обяснява порталът.

В ексклузивно интервю за EURACTIV новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски предупреди за нарастващия потенциал за напрежение с България, свързан главно с работата на съвместна комисия, която се занимава с общата история на двете страни.

Медията припомня, че Скопие и София сключиха споразумение за добросъседски отношения и се споразумяха да създадат съвместна комисия, която да работи по спорни въпроси като история, език или етническа принадлежност. Изданието посочва, че тази комисия е постигнала малък напредък, а опозицията в България критикува Борисов, че е прекалено мек със съседната страна.

„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел за работата на комисията, като се оплакват, че няма резултати ... Неформално, те казват, че ако няма резултати, „ще ви блокираме“, каза Пендаровски в интервюто. Признаването на Гоце Делчев за българин е червена линия, през която, най-вероятно, Македония няма да може да премине, заяви още президентът Пендаровски.

Помолен от EURACTIV да коментира липсата на консенсус за започване на присъединителни преговори със Северна Македония, Борисов заяви:

„Те все още трябва да подобрят много неща. Не ме разбирайте погрешно, но докато спорят за Гоце Делчев, дали той е българин и македонец, докато това дребнотемие продължава, за героите, които са се борили както за България, така и за Македония, за земята, където са се родили и нашите най-добри песни са свързани с това. Докато това е тяхна тема и (българската) опозиция ме пита какво прави двустранната комисия, по-добре е те да пораснат. Не ме разбирайте погрешно“.

„Гоце Делчев (1872-1903) е български революционер на територията на днешната Северна Македония, която по онова време все още е била част от Османската империя. В Северна Македония той също се възприема като национален герой и македонец“, пише брюкселското издание.

Директорът на Северно-македонския институт за национална история и ръководител на екипа на страната му в двустранната комисия по история, език и етническа принадлежност Драги Георгиев наскоро каза, че Северна Македония никога няма да признае Гоце Делчев за българин, припомня EURACTIV, като посочва, че България приема такива изявления като екстремистки и нападателни.

Борисов беше попитан дали отлагането на началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония ще засили антиевропейските и антизападните сили в съседната страна. Той отговори:

„Необходимо ни е време комисията (по история, език и етническа принадлежност съгласно двустранното споразумение) да приключи работата си. Те [Скопие] могат да кажат, че "България ни спира" или "България прави пречки", но не мога да позволя това [да продължи]. България направи всичко и те се качиха на небето. Сега те трябва да правят компромиси в комисията. А антибългарската реторика трябва да спре“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    20 19 Отговор
    БОЙКО ЗАКРИ БСП

    Коментиран от #32

  • 2 Хохохихи

    26 12 Отговор
    Ауу... и те сега като се стреснат... та на 180° ще се завъртят!
  • 3 vvvvv

    33 12 Отговор
    Само празни приказки, без никакви действия. Както винаги.

    Коментиран от #33

  • 4 Факт !

    57 3 Отговор
    Македония е Българска територия и това е факт !!!

    Коментиран от #10, #25

  • 5 РЗС

    25 1 Отговор
    скоро от скопие - бб е македонец
  • 6 Bahti

    23 12 Отговор
    Когато тиквата еднокножник се Изрезва, всичко живо е във смях! ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БЪЛГАРИН. А НИЕ СМЕ ПОД ДИКАТУРАТА НА МАЛОУМИЕ!
  • 7 Bahti

    8 15 Отговор
    Желая запознанстео с дърт травестит,по възможност бесепераст.!
  • 8 бай Даньо

    26 5 Отговор
    Бойко взе да порасва. Дано не се огъне, както съм твърдял многократно момента е истроически , а македонците нямат никакви лостове за пазарене ( най малкото защото истината е на наша страна) , така че не остстъпвайте, друг шанс да започне все пак някакава срамежлива ребългаризация на Македония няма да има. Нашите да настояват тоя катил Драги Георгиев да го махат от комисията. Нямаме време да се занимаваме със сърбомани. Позора ще е за него като се слегне пушилката и сам ще си е виновен защото като историк знае най-добре истроическата истина, а е лъгал цял живот. Махайте го тоя и напред към Европа.
  • 9 Зайко Байко многознайко

    29 2 Отговор
    Неблагодарници, първи признахме независимоста на Македония, Драгалевският индо-европеец им подари танкове а те не престават да с@рат по главите ни и да плюят срещу нас. Тази измислена коминтерновска бутафория най-добре да се закрие!Победителите, пренаписват историята. Истината се затрупва дълбоко, след което образователната система промива мозъците на подрастващото поколение и резултатът е налице, джендъри, чалгаджии и най-важното неграмотни, като Цв.Цв. Ушавият шлифер, които ни управляват! Оставете, Косово, Крим, Донбас и Каталуния , гледайте нас докъде ни докараха. Явно, че ни се налага да се съобразяваме с границите след ВСВ , сегашните управляващи и политическата ни класа ни водят на заколение. Не знам до кога търпимоста на народът ни ще издържи?
  • 10 Салиса

    36 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт !":

    Така е,но навремето Желев допусна фатална грешка,като я призна за независима държава,когато се отдели от Югославия.Трябваше да настоява че тази територия е българска ,която е отнета незаконно от Сърбия през Балканската война
    Същото е и за западните покрайнини и там нито дума.Управляват ни предатели.
  • 11 Фатих Мехмед

    3 26 Отговор
    Сите сте били под владението на Султаните😂😂😂

    Коментиран от #19

  • 12 древна

    5 22 Отговор
    Македония-808-778г.пр.Хр. ,А е няма България?!......
  • 13 пикльо двойкаджия

    3 1 Отговор
    на власт по история!Мъкааааа.....
  • 14 Бойко, дръж се мъжки!

    21 3 Отговор
    За Бога, Гоце е българин. Г-н Премиер, бъдете мъж, стига с това меко отношение, качват ни се на главата! Темата Македония винаги е била много чувствителна, много повече от цената на тока, горивата, ДДС и всичко свързано с пари и разходи. Тематата Македония е свързана с много пролята българска кръв. Не го забравяйте! Нямаме бъдеще ако забравим или се откажем от историята си.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 от провнцията

    14 7 Отговор
    Брей....Тиквата можел и умни неща да говори....
  • 17 ШОП

    19 0 Отговор
    Е тука бойко обърка ли нещата, демек дадеме ли на макетата аванс и отстъпка, това означава че утре ние ще се събудиме с друг идентитед, националност и история, и требва да преименуваме цели градове дори. Така че блокаж докато не признаят всичко
  • 18 Соня

    15 3 Отговор
    България история Цецо си купи апартаменти с ВИП асансьор това пишете ?Герб как си купуват евтини апартаменти ? Къщи за гости ? Магистрала как се прави ???
  • 19 шляпалника

    20 1 Отговор

    До коментар #11 от "Фатих Мехмед":

    Внаги при подобни новини се появява някоя заблудена чалма дето се опитва да пише на БЪЛГАРСКИ... Аре у Анадола...и пази тишина!
  • 20 България

    12 1 Отговор
    Като ги знам квиса говна тези македонци щото лично ги познавам .Само на кафана кафе пием ами каде е роден Тодор Александров Ванче идр те са ходили преди сто години да се бият за техните братя българи в скопската околия която е била още в Турция някои разбира ли
  • 21 Кратун Борисов

    8 10 Отговор
    Боко ти си лев бугарски.. Славае за тебе га те
    Псуем!
  • 22 Божкейййййй6767

    11 0 Отговор
    Благодарете на тогавашния мин.председател Ф.Димитров и вън.министър Ст.Тафров за признаването на Македония.Та благодарение на тия юнаци от СДС сега ни крадат историята едни ГМО-та.....
  • 23 Българин

    13 4 Отговор
    Македонците са долен народ какви македонци това са българи говорят български писат български това са боклуци
  • 24 hinkel

    1 0 Отговор
    Дрън дрън лаладжии!!!
  • 25 Вихър

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Факт !":

    Най-подходящото име за тях е Западна България
  • 26 Васил

    3 7 Отговор
    Кво квичи диктатора и без рова след две три десетилетия България ще е в историята
  • 27 Балканец

    8 1 Отговор
    От векове няма Македония. Това, там, сега, е българска област.
  • 28 Айхман

    10 0 Отговор
    Баце,освен Винету,да беше чел малко история преди да подписваш договори.
  • 29 групен фюрер

    7 1 Отговор
    Да, Македония е била българска,но след признаване на Македония като държава и след подписване на договора от Б.Борисов,Македония я губим за винаги.
  • 30 Гуня адвокатина

    7 2 Отговор
    А тебе Баце, видни историци те предупредиха да не вършиш простотии да не подписваш позорни договори.Сега се правиш на строг падишах.Късно е,поразията е направена...от теб.
  • 31 Неразбиращия

    2 0 Отговор
    Докато се опитват да крадат Българската история по някои гардове около Охрид вече
    се веят шиптарски знамена. Тъжно
  • 32 Избирател

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    El chochone,ти си голям шушоне.
  • 33 Патриот

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "vvvvv":

    Прав си братко.Само дърдорене,а никакви действия.Бойко ако е истински българин,да каже не на Макета в ЕС,докато не се осъзнаят на кой свят са.Докато правим реверанси на разни измислени държави,ще ни правят на маймуни,и ще ни се присмиват на наивността ни.
  • 34 Нил

    0 1 Отговор
    Гоце Делчев се е борил за независима Македония и се изяснил както българин по документи.
    България като първо трябва да признае съществуване на македонския език. В България не се знае как звучи този език а всички се правят на експерти и казват че е бил български диалект което е националистическо гледище от края на 19 век с цел българска пропаганда в Македония (подобно на Сърбия и южносръбски диалект). Македонския книжовен език е пък на основа на битолски и велешки диалекти.

    България да приеме факта че македонския народ съществува и това никой в света няма правото да го оспори нито България нито който и да било има такова право. Този народ се е борил за своя собствена държава - независима Македония.
    Така че България и а още много какво трябва да направи за да може да бъде приета от македонците като истински приятелска държава, а не приятел с неонацистички гледища
  • 35 Нацизъм

    1 0 Отговор
    Неприемане на факта че съществува македонски народ и македонски език е нацизъм. Явно още съществува в България.
    Както и да е останалия свят няма проблем с македонците като идентичност и език т.е. проблема е само при българите и неонационализма им
  • 36 @Guza 2

    1 0 Отговор
    Крадци на история .Това са македонците .Македония е била Българска ,много добре всички знаят това .Продажни макета -за ЕС и името на държавата си менихте !!!!!!За български документи ще се продадете .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове