Отидете към основна версия

1 788 10

Тайван се скара остро на Китай заради...

  • тайван-
  • китай-
  • кари лам-
  • хонконг-
  • цай ингвен-
  • джозеф ву

Тайпе призова хонконгските власти да отговорят на безпокойството на протестиращите

Снимка: Shutterstock

Тайванският президент Цай Ингвен призова хонконгското правителство да отговори на безпокойството на протестиращите. Това стана ден след като демонстранти щурмуваха сградата на законодателното събрание, предаде ДПА.

"Безпокоя се, че е възможно да предстои и по-лоша конфронтация, ако исканията на хората останат без отговор", заяви Цай.

Тази година тайванският президент осъди плана на китайския си колега Си Дзинпин да приложи и към Тайван принципа "една страна, две системи", който прилага за Хонконг. Този план е заплаха за "свободния и демократичен начин на живот" на самоуправляващия се остров, заяви през януари тайванският лидер.

Снощи тайванският министър на външните работи Джозеф Ву каза, че на 22-та годишнина от предаването на Хонконг от Великобритания на Китай сред гражданите на Хонконг "кипи гняв и разочарование". "Очевидно е, че подходът на Китайската комунистическа партия "една страна, две системи", е просто лъжа. Призовавам международната общност да подкрепи борбата на хората за свобода и напълно демократични избори", заяви дипломатът.

Тайванските медии окачествиха вчерашните протести и щурмуването на сградата на законодателното събрание като хонконгска версия на 24-дневната окупация на тайванския парламент от протестиращите студенти през 2014 г. Тогава недоволството беше насочено срещу предложено търговско споразумение с Китай, което протестиращите смятаха за непрозрачно. То така и не бе ратифицирано.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Подкрепете участието на Тайван в ICAO

    Конвенцията за международна гражданска авиация (ICAO), приета през 1944 г. от държави от целия свят, предвижда, че „бъдещото развитие на междуна ...
    27.08.2019
    1 317
    2
  • Хонконг отказва да се предаде (СНИМКИ)

    Стотици хонконгски протестиращи блокираха железопътния транспорт в сутрешния час пик. Тази поредна антиправителствена кампания в бившата британска кол ...
    30.07.2019
    1 446
    5
  • Тайван купува оръжие за милиарди от САЩ

    Тайван сключи сделка на стойност $ 2.2 млрд. за закупуването на оръжие от САЩ, съобщи France 24. Информацията е от съобщение на Държавния департаме ...
    09.07.2019
    2 545
    10