Last news in Fakti

2 Юли, 2019 11:34 1 733 10

Тайван се скара остро на Китай заради...

  • тайван-
  • китай-
  • кари лам-
  • хонконг-
  • цай ингвен-
  • джозеф ву

Тайпе призова хонконгските власти да отговорят на безпокойството на протестиращите

Тайван се скара остро на Китай заради... - 1
Снимка: Shutterstock

Тайванският президент Цай Ингвен призова хонконгското правителство да отговори на безпокойството на протестиращите. Това стана ден след като демонстранти щурмуваха сградата на законодателното събрание, предаде ДПА.

"Безпокоя се, че е възможно да предстои и по-лоша конфронтация, ако исканията на хората останат без отговор", заяви Цай.

Тази година тайванският президент осъди плана на китайския си колега Си Дзинпин да приложи и към Тайван принципа "една страна, две системи", който прилага за Хонконг. Този план е заплаха за "свободния и демократичен начин на живот" на самоуправляващия се остров, заяви през януари тайванският лидер.

Снощи тайванският министър на външните работи Джозеф Ву каза, че на 22-та годишнина от предаването на Хонконг от Великобритания на Китай сред гражданите на Хонконг "кипи гняв и разочарование". "Очевидно е, че подходът на Китайската комунистическа партия "една страна, две системи", е просто лъжа. Призовавам международната общност да подкрепи борбата на хората за свобода и напълно демократични избори", заяви дипломатът.

Тайван се скара остро на Китай заради...
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайванските медии окачествиха вчерашните протести и щурмуването на сградата на законодателното събрание като хонконгска версия на 24-дневната окупация на тайванския парламент от протестиращите студенти през 2014 г. Тогава недоволството беше насочено срещу предложено търговско споразумение с Китай, което протестиращите смятаха за непрозрачно. То така и не бе ратифицирано.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нико

    4 2 Отговор
    Малките камчета обръщат колата и Хонк Конг е малък !
  • 2 нико

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Малките камъчета обръщат колата и Хонк Конг е малък !
  • 3 Танев

    5 7 Отговор
    Където има комунисти има смърт и бедност
  • 4 Дядо Вангел

    4 5 Отговор
    Факт е че китайските комундета са отговорни за нечувани престъпления. Преди само две седмици, трибуналът в Лондон призна Китай за виновен в убийствата на милиони свои граждани, практикуващи Фалун Дафа (Фалун Гонг) чрез насилствено отстраняване на органите им в трансплантационни болници. Тези убийства висят със страшна сила и греховете са огромни.

    Коментиран от #6

  • 5 Име

    6 1 Отговор
    Китайците какво се церемонят с Хинг Конг. Като не им харесва „една страна - две системи” да ги преведат в „една страна - една система”! Тоя закон за екстрадирането си е нужен за да може всички настоящи соросоиди да ги лекуват в китайски лагери, барем се научат що е труд, а не да пишат цял ден пропаганда за няколко цента. А и за да спре разрастване на соростията сред потенциално податливите.
  • 6 Опа тролчо

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дядо Вангел":

    Кой е тоя трибунал в Лондон, бе тролче пещерно? Да не е някаква Китайска обсерватори за човешките права, състояща се от един южнокореец в Лондодн?

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Дядо Вангел

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Опа тролчо":

    Ето точно този международен трибунал, драги ми Смехурко. Предполагам не знаеш английски, затова се постарах да ти намеря българска медия.

    https://www.falun-bg.info/news/bulgaria/1009-press-release-mezhdunaroden-tribunal-london-kitai-falun-gong-ubiistva-organi.html
  • 8 Дядо Вангел

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Опа тролчо":

    В държавни китайски болници убиват последователи на духовното движение Фалун Гонг, с цел да продават органите им на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

    Това обяви на 17 юни 2019 г. Международният трибунал за насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай.

    Трибуналът със седалище в Лондон, Великобритания, разследва дали държавни или одобрени от държавата организации в Китай са извършили престъпни деяния във връзка с насилствено отнемане на органи. Председател на Трибунала е сър Джефри Найс, кралски адвокат, водил делото срещу Слободан Милошевич в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

    Коментиран от #9

  • 9 Опа тролче

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо Вангел":

    Знам английски и като от вориш линковете чета следното на chinatribunal.com : независим трибунал срещу насилствено отнемане на органи. Т.е. това е поредното НПО, а не международно признат трибунал. Могат да си излизат с каквито искат декларации, никой не ги бръсне. В твоя линк пише че председател е някаква английско педи, водило делото срещу Милошевич.Еми, успех тролче, когато това педи се загрижи какво са вършели и все още вършат албанците, тогава може да се замисля дали да му повярвам. А междувременно, китайците много правилно са решили да пращат сганта в лагери. Вие соросоидите сте доказателство че само това е оправията с вас.

    Коментиран от #10

  • 10 Дядо Вангел

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Опа тролче":

    Щом можеш да четеш английски, ето ти Телеграф, прочети пак. Международен трибунал, осъжда Китай в убийство на невинни свои граждани, чиято вина е че се занимават с мирна духовна практика. Доказателствата са тонове и на очевидци и от доктори. Само не човек може да се радва и подкрепя такива зверства.
    https://www.google.com/amp/s/www.telegraph.co.uk/news/2019/06/17/british-government-ignored-chinese-organ-harvesting-tribunal/amp/