Отидете към основна версия

7 492 72

Руският флот скърби! Сред загиналите има двама „Герой на Русия“

  • русия-
  • трагедия-
  • подводница-
  • пожар-
  • флот-
  • капитани-
  • герой на русия-
  • североморск

Путин нареди да се изяснят причините за трагедията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сред загиналите моряци на борда на руския дълбоководен апарат, на борда на който избухна пожар, е имало капитани първи ранг, както и двама носители на държавното звание „Герой на Русия“, предаде ТАСС.

Руският президент Владимир Путин възложи на министъра на отбраната Сергей Шойгу да отлети за Североморск и на място да гарантира щателно разследване на причините за пожара на дълбоководния апарат на военноморския флот. Пожарът стана причина за гибелта на 14 военни специалисти.

"Искам веднага да тръгнете за Североморск и лично да чуете докладите и да насочите комисията към безусловно изясняване на причините за тази трагедия, а след завръщането да ми докладвате лично", поръча Путин. Той изрази дълбоки съболезнования за гибелта на хората при пожара и поръча да бъде оказана цялата необходима помощ на семействата на загиналите.

Президентът отбеляза, че трагедията се е разиграла на необикновен научноизследователски съд с високопрофесионален екипаж, като седем от 14-те жертви са капитани първи ранг, а двама са носители на високото държавно звание "Герой на Русия" и добави, че това е "голяма загуба на флота и за армията изобщо".

Шойгу информира държавния глава, че пожарът е възникнал в процеса на планови работи по изучаване на морското дъно в руски териториални води в Баренцево море на научноизследователски дълбоководен апарат на Северния флот. Загиналите са се отровили от дима. Министърът отбеляза, че "благодарение на решителните действия на екипажа пожарът е бил потушен" и в момента се намира във военноморската база в Североморск, където се прави негов оглед и се търсят причините за случилото се. Разследването е възложено на комисия начело с главнокомандващия военноморския флот.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания