Отидете към основна версия

860 0

Николич отказа коалиция на Кощуница

  • томислав николич-
  • воислав кощуница-
  • сърбия

Сръбската прогресивна партия /СПП/на новия президент Томислав Николич няма да се коалира с формацията на Воислав Кощуница - Демократическата партия на Сърбия /ДПС/.

Кощуница се обявява категорично срещу членството на Сърбия в Европейския съюз /ЕС/ и НАТО. Той призовава за незабавно спиране на преговорите с Косово и за по-тясно сътрудничество с Русия и Китай.

На парламентарните избори на 6 май ДПС получи 7 на сто от гласовете. Два дни след втория кръг от президентските избори Томислав Николич е имал няколко часова среща с американския посланик в Белград Мери Уорлик /съпруга на посланика на САЩ в София, бел.ред./. По време на разговорите Томислав Николич е подчертал "европейската ориентация на партията и продължаване на сътрудничеството с Международния трибунал за военни престъпления в Хага".

На директния въпрос "дали СПП ще се коалира с партията на Кощуница" Николич е отговорил отрицателно, съобщава в днешния си брой вестник "Блиц". От партията на Томислав Николич отказват информация по повод срещата в американското посолство в Белград.

"Американският посланик и останалите дипломати провеждат редовно срещи с политическите лидери, с представителите на правителството и гражданското общество, както и с бизнес средите. Те обсъждат въпроси от взаимен интерес. Нашата позиция е да не коментираме публично тези разговори", се казва в краткото съобщение на дипломатическата мисия на САЩ в Белград.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини