Last news in Fakti

12 Юни, 2012 13:23 1 291 0

Съседите загърбиха клетвата на Николич

  • томислав николич-
  • сърбия-
  • косово-
  • босна-
  • сребреница
Съседите загърбиха клетвата на Николич - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият сръбски президент Томислав Николич положи клетва неуважен от съседните държави. Церемонията в Белград се проведе в отсъствие на лидерите от 8 държави от региона. Единствено президентът на Черна Гора Филип Вуянович бе забелязан сред официалните гости, пише EurActiv.

Европейските членки България, Румъния и Унгария също не пратиха високопоставени свои представители или делегации, допълва порталът.

Тихият бойкот вероятно е свързан със скорошните изявления на Николич, според когото клането в Сребреница от 1995 година не е геноцид срещу босненските мюсюлмани. Това изказване му донесе мъмрене от Брюксел. В интервю за черногорска телевизия новоизбраният президент поиска виновните за клането сърби да понесат отговорност.

Дори бившите югославски републики Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения  и Македония  подминаха встъпването в длъжност на Николич, което не остана незабелязано и от местната преса. В Белград бе еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Томислав Николич е бивш ултранационалист и бивш заместник на Войслав Шешел, лидер на Сръбската радикална партия. В момента Шешел е подсъдим от Международния трибунал в Хага за военни престъпления. Там върви и делото срещу военния лидер на босненските сърби Ратко Младич и политическия им лидер Радован Караджич.

През 2008 година Николич се преориентира радикално, основавайки Прогресивната партия и обявявайки се за европейската интеграция на Сърбия.

На полагането на клетвата си вчера новия президент отново гарантира, че страната ще върви по пътя към влизане в европейското семейство. Обеща, че Белград ще си партнира с всеки за благото на народа, за мира и стабилността в региона. Опазването на териториалната цялост също ще е топ – приоритет.

„Ще работя с всеки и на изток, и на запад, защото Сърбия може само да спечели така и няма нищо да губи“, заяви държавният глава.

Първата му визита ще е в Русия, а след това е ред на Брюксел.

Николич се обяви за обща политика с Косово, която доскоро бе един от основните препъни камъни през еврочленството на Сърбия.

Той победи в балотаж с 49,8 на сто от гласовете Борис Тадич, който получи 47 %.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: