Отидете към основна версия

1 935 44

Опозицията готви гигантски протести в Москва

  • иван жданов-
  • алексей навални-
  • русия-
  • москва-
  • опозиция-
  • протест-
  • кремъл

Съюзниците на Навални обещаха, че съботният протест ще се състои въпреки натиска на властите

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Руски опозиционни активисти казаха, че възнамеряват да свикат неразрешен митинг в Москва този уикенд, въпреки снощните обиски и поредицата от арести, включително на критика на Кремъл Алексей Навални, предаде Ройтерс.

Навални, който е изтъкната опозиционна фигура, вчера беше осъден на 30 дни административен арест за призив за протест в Москва в събота срещу изключването на няколко опозиционни кандидати от участие в местните избори на 8 септември.

Негови съюзници казаха, че съботният протест ще се състои въпреки натиска на властите. "Арестът на Алексей няма да спре протестите".

Въпреки че изборите за състав на Московския градски съвет не са национални, опозиционните активисти виждат в тях възможност да се опитат да спечелят влияние в руската столица, където подкрепяните от Кремъл кандидати в миналото се оказаха по-малко популярни, отколкото в друга части на страната.

Избирателната комисия обаче не позволи на опозиционните кандидати да участват в изборите за Московския градски съвет с мотив, че не са събрали достатъчно подписи, за да се кандидатират.
Отхвърлените кандидати оспорват това решение. Според тях истинската причина за недопускането им е - за да им се попречи да оспорят влиянието на прокремълските кандидати.

Полицията претърси снощи домовете на четирима опозиционни активисти, съобщиха правозащитници. Най-малко седем активисти на опозицията, спрени от участие в изборите, са били привикани на разпит. Сред тях е и близкият съюзник на Навални - Иван Жданов, чийто дом също е бил претърсен.

До полицейските акции се стигна, след като Следственият комитет на Русия започна разследване по повод опозиционен митинг през юни, който според властите е нарушил нормалната работа на Московската избирателна комисия.

В протеста миналия уикенд, с призив опозиционните кандидати да бъдат регистрирани за участие в изборите, се включиха повече от 20 000 души.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Осъдиха Навални

    Руският опозиционер Алексей Навални е осъден от московски съд на 30 дни административен арест. Според съобщението на агенция ТАСС мярката е наложен ...
    25.07.2019
    1 294
    7
  • Активистка беше убита брутално в Русия

    Активистка за правата на ЛГБТ общността в Русия беше намерена мъртва в Санкт Петербург. По тялото ѝ имало многобройни прободни рани, както и следи от ...
    23.07.2019
    17 243
    96
  • Протест в Москва с искане за честни избори

    Над 20 000 души, сред които видни представители на руската опозиция, се събраха вчера в центъра на Москва, за да поискат свободни и справедливи местни ...
    21.07.2019
    1 416
    39
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания