Отидете към основна версия

3 071 24

САЩ връщат смъртното наказание

  • смъртно наказание-
  • правосъдие-
  • сащ-
  • присъди-
  • доналд тръмп

Тръмп настоява за по-често прилагане на смъртни присъди

Снимка: Shutterstock

Администрацията на президента Доналд Тръмп, който е голям поддръжник на смъртното наказание, обяви, че след 16-годишно прекъсване възобновява екзекуциите на федерално равнище, предадоха световните агенции.

Новината беше посрещната с остри критики от опозиционните демократи. Министерството на правосъдието е одобрило нов протокол за изпълняване на присъди със смъртоносна инжекция и е планирало пет екзекуции, които ще бъдат извършени във федерален затвор в щата Индиана пред декември тази година и януари 2020 година.

Тогава ще бъдат изпълнени присъдите на петима мъже, осъдени от федерални съдебни заседатели за това, че са "убили, а в някои случаи - изтезавали и изнасилили, най-уязвимите членове на обществото: деца или възрастни хора", и са изчерпали всички правни възможности за обжалване, посочи в комюнике министерството.

Президентът Тръмп редовно настоява за по-често прилагане на смъртна присъда. Смъртното наказание е законно в САЩ, но има значителни различия между щатите. В много от тях то е незаконно, а в други е обявен мораториум. Смъртната присъда е в сила в 25 от 50-те щата, но в много от тях на практика то не се прилага, поради трудностите по осигуряване на смъртоносните субстанции и въпросите доколко законни са тези продукти. През 2018 година в цялата страна бяха екзекутирани 25 осъдени на смърт, 13 от тях - в щата Тексас.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.

Свързани новини