Отидете към основна версия

3 322 8

Германия с рекорд за соларна енергия

  • енергетика-
  • веи

Германия постави нов световен рекорд по производство на слънчева енергия. Институтът за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) измери, че немците са произвели 22 гигаватчаса енергия от слънцето на час в петък и събота, съобщи „Евронюз”. Това е колосално количество енергия, което се равнява на работата на 20 ядрени централи на пълна мощност.

Така Германия е осигурила една трета от нужната й енергия от слънчевите лъчи в работния петък, а в почивната събота – половината.

Берлин реши да се откаже от ядрената енергетика и да инвестира във ВЕИ след катастрофата в Япония и аварията в АЕЦ „Фукушима”. Страната затвори моментално 8 от ядрените си централи, а останалите 9 ще приключат работа до 2022 година.

Критиците на новата политика твърдят, че индустриализирана икономика като немската няма да може да се справи единствено с ВЕИ. Берлин опровергава тези опасения с категорична статистика – в момента 20% от нужната на страната енергия се осигурява от алтернативните източници, като само слънчевата енергия покрива 4% от нуждите на страната.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини