Отидете към основна версия

1 766 3

САЩ не са сигурни в споразумение с Великобритания

  • сащ-
  • договор-
  • великобритания

Настояват за споразумение за ирландската граница

Снимка: Shutterstock

Всяко възможно търговско споразумение между САЩ и Великобритания почти със сигурност ще бъде блокирано от американския конгрес, ако не бъде договорена позиция около границата с Ирландия, съобщи Гардиън.

Въпросът със статута на границата е основен в преговорите между Великобритания и ЕС. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че при излизане от ЕС без споразумение, търговското споразумение със САЩ може да е компенсация за страната му.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща, че такова споразумение може да бъде постигнато. Според него то ще увеличи стокообменът между двете страни 4 или 5 пъти.

Конгресмени обаче са заявили, че без споразумение за границата, споразумението вероятно ще бъде блокирано. Те не искат напрежение или нестабилност на мира в Северна Ирландия.

Тръмп трудно би преодолял конгреса, защо представители и на двете партии в него са на едно мнение по темата. В момента Джонсън се опитва да предоговори споразумението за механизма на границата.

Много конгресмени са против твърда граница. Ирландското правителство вече обяви, че ще подкрепи споразумението от 1998 г., което осигури мир в региона.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: