Отидете към основна версия

16 078 163

САЩ: Готови сме да спрем Турция

  • сащ-
  • сирия-
  • турция

Марк Еспер против едностранно нахлуване в Сирия

Снимка: БГНЕС/EPA

Всякакво едностранно нахлуване на Турция в Сирия би било неприемливо. Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспер, цитиран от Fox News.

Турският президент Реджеп Ердоган вече заяви, че страната му е готова за нова акция в Сирия. Очаква се тя да бъде насочена срещу кюрдските групи в северната част на страната.

„Ние смятаме, че всяко едностранно действие от страна на Турция ще бъде неприемливо. Ние сме готови да предотвратим всякакви едностранни нахлувания. Такива само биха обтегнали взаимните интереси на САЩ, Турция и сирийските кюрди. Нека напомня, че Сирийските демократични сили се борят с терористите и турска офанзива само ще ги отклони от това“, заяви Еспер.

Той отказа да гарантира американска подкрепа за сирийските кюрди при евентуални действия на турската армия. Турция продължава да настоява за създаването на безопасна зона в северните сирийски райони.


През уикенда американска делегация проведе разговори с турски представители по въпроса. Там не договориха финално решение.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.

Свързани новини

  • Турция с призив към САЩ

    Турция призова САЩ да спрат своята подкрепа към кюрдските сили в Северна Сирия, съобщи Дейли Сабах. През уикенда американска делегация пристигна в ...
    05.08.2019
    6 043
    43
  • Ердоган: Влизаме в Сирия!

    Турция ще проведе операция източно от река Ефрат в Северна Сирия, в район, контролиран от кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН), заяви днес ...
    04.08.2019
    13 449
    71