Отидете към основна версия

8 028 42

Москва утрои армията си в Крим

  • керченски проток-
  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • армия

Военнослужещи, единици бронетанкова техника, артилерия, самолети и кораби са прехвърлени в бившата автономна република

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според данни на разузнаването, от момента на незаконното анексиране на Крим през 2014 година Русия е увеличила числеността на своя военен контингент на полуострова близо три пъти в подготовка за възможни настъпателни операции срещу Украйна, пише американското издание Washington Examiner.

Размерът на руския военен контингент е нараснал значително, твърди естонското външно разузнаване. Множество военнослужещи, единици бронетанкова техника, артилерия, самолети и кораби бяха прехвърлени в тази бивша автономна република, разположена в Южна Украйна.

„Целта на укрепването на руските сили в Крим е разполагането на руски формирования и военна техника за провеждане на евентуални настъпателни операции във вътрешността на Украйна в случай на по-широка конфронтация и предотвратяване на пристигането на международна помощ в тази страна“, се казва в доклада „Международна сигурност и Естония“.

От 2014 г. до 2018 г. Русия увеличи броя на своя военен контингент в Крим от 12,5 хиляди на 31,5 хиляди войници, както отбелязват авторите на доклада, като се позовава на данни от отворения сайт Inform Napalm. Броят на бронираните машини се увеличи от 92 на 583, а броят на артилерийските оръдия се увеличи от 24 на 162. Броят на самолетите се увеличи почти шест пъти, от 22 на 122.

Руският флот също увеличи значително присъствието си в Крим: броят на корабите се увеличи от 27 на 78. Дълго време Русия имаше собствена военноморска база в Крим и тя винаги го смяташе за ключов елемент за защита на своите интереси в Черно море.

Първоначално Русия нахлу в Крим, като изпрати там своите „зелени човечета“, но с увеличаването на военния контингент в този регион, тя започна да се държи дръзко. През ноември руските военни и гранични служители откриха огън по три украински военни кораба, които се опитаха да се преминат през Керченския проток край бреговете на Крим, като плениха 24 украински моряци. През април руски военен самолет прелетя няколко пъти около американския военен кораб Доналд Кук, приближавайки се на опасно разстояние от този американски кораб. Международни наблюдатели записаха как миналата година цели колони руски военни и военна техника окупират Източна Украйна, а по-рано през тази година те намериха там руски системи за водене на електронна война.

Естония, която е част от НАТО и се намира в Прибалтика, е сред най-потърпевшите от руската агресия. Естонските служители се оплакват от много години, че Русия провежда пропагандни и дезинформационни кампании в тяхната страна. Въпреки че Естония е доста малка страна, тя се съсредоточи върху противопоставянето на руската агресия, след като стана жертва на мащабна кибератака през 2007 г., когато работата на естонските банки, медиите и правителствените агенции беше парализирана. Талин обвини Москва в извършването на тези атаки, въпреки че участието на Кремъл в тях не е доказано.

След анексията на Крим през 2014 г. САЩ предоставиха на Украйна военна помощ на стойност 1,5 милиарда долара, а Пентагонът планира да отпусне още 250 милиона долара за тази страна за закупуване на различно военно оборудване и оръжия. Междувременно Русия продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

Боевете между украинските правителствени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти продължават няколко години, въпреки обявеното през 2015 г. примирие. Международните наблюдатели обаче съобщават за намаляване на интензивността на сблъсъците след 21 юли.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: