Last news in Fakti

8 Август, 2019 19:30 8 019 42

Москва утрои армията си в Крим

  • керченски проток-
  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • армия

Военнослужещи, единици бронетанкова техника, артилерия, самолети и кораби са прехвърлени в бившата автономна република

Москва утрои армията си в Крим - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според данни на разузнаването, от момента на незаконното анексиране на Крим през 2014 година Русия е увеличила числеността на своя военен контингент на полуострова близо три пъти в подготовка за възможни настъпателни операции срещу Украйна, пише американското издание Washington Examiner.

Размерът на руския военен контингент е нараснал значително, твърди естонското външно разузнаване. Множество военнослужещи, единици бронетанкова техника, артилерия, самолети и кораби бяха прехвърлени в тази бивша автономна република, разположена в Южна Украйна.

„Целта на укрепването на руските сили в Крим е разполагането на руски формирования и военна техника за провеждане на евентуални настъпателни операции във вътрешността на Украйна в случай на по-широка конфронтация и предотвратяване на пристигането на международна помощ в тази страна“, се казва в доклада „Международна сигурност и Естония“.

От 2014 г. до 2018 г. Русия увеличи броя на своя военен контингент в Крим от 12,5 хиляди на 31,5 хиляди войници, както отбелязват авторите на доклада, като се позовава на данни от отворения сайт Inform Napalm. Броят на бронираните машини се увеличи от 92 на 583, а броят на артилерийските оръдия се увеличи от 24 на 162. Броят на самолетите се увеличи почти шест пъти, от 22 на 122.

Руският флот също увеличи значително присъствието си в Крим: броят на корабите се увеличи от 27 на 78. Дълго време Русия имаше собствена военноморска база в Крим и тя винаги го смяташе за ключов елемент за защита на своите интереси в Черно море.

Първоначално Русия нахлу в Крим, като изпрати там своите „зелени човечета“, но с увеличаването на военния контингент в този регион, тя започна да се държи дръзко. През ноември руските военни и гранични служители откриха огън по три украински военни кораба, които се опитаха да се преминат през Керченския проток край бреговете на Крим, като плениха 24 украински моряци. През април руски военен самолет прелетя няколко пъти около американския военен кораб Доналд Кук, приближавайки се на опасно разстояние от този американски кораб. Международни наблюдатели записаха как миналата година цели колони руски военни и военна техника окупират Източна Украйна, а по-рано през тази година те намериха там руски системи за водене на електронна война.

Естония, която е част от НАТО и се намира в Прибалтика, е сред най-потърпевшите от руската агресия. Естонските служители се оплакват от много години, че Русия провежда пропагандни и дезинформационни кампании в тяхната страна. Въпреки че Естония е доста малка страна, тя се съсредоточи върху противопоставянето на руската агресия, след като стана жертва на мащабна кибератака през 2007 г., когато работата на естонските банки, медиите и правителствените агенции беше парализирана. Талин обвини Москва в извършването на тези атаки, въпреки че участието на Кремъл в тях не е доказано.

Москва утрои армията си в Крим

След анексията на Крим през 2014 г. САЩ предоставиха на Украйна военна помощ на стойност 1,5 милиарда долара, а Пентагонът планира да отпусне още 250 милиона долара за тази страна за закупуване на различно военно оборудване и оръжия. Междувременно Русия продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна.

Боевете между украинските правителствени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти продължават няколко години, въпреки обявеното през 2015 г. примирие. Международните наблюдатели обаче съобщават за намаляване на интензивността на сблъсъците след 21 юли.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Интересно

    12 20 Отговор
    Със Ердоган ли шЪ съ биЙ тЪс Москва?Продадоха Сирия,сега е редът на Украйна.
  • 3 Тръмп

    28 50 Отговор
    Като фалира Путин,ще се молят да връщат Крим и Донбас!!!:):):)Но ще е късно!!!:):):)
  • 4 Borislav Popov

    50 25 Отговор
    Украинците много ги страхуват тия орки. Що така бе, рублерастня?
  • 5 Ел юни е следващото поколение което ще д

    20 28 Отговор
    Ф 16 блок 70 остават само 6 години до първият летателен полет със самолет цистерна
  • 6 Поручик Балканец

    21 52 Отговор
    Кого ли се гласят да "освобождават" "Освободителите"? Кой ли народец сега ще почернят? Украинците, румънците, молдовците или пак нас ще "освобождават"? Да не осъмнем някоя сутрин с "референдум" 99.55% от българите гласували за присъединяване към Руската Федерация и пак 30-ина хиляди "безследно изчезнали".

    Коментиран от #12, #40

  • 7 русия е джудже

    19 43 Отговор
    Тва ръждясалото на смимката ,самолет ли е или самовар

    Коментиран от #9, #14, #15

  • 8 NikNay

    41 5 Отговор
    На две на три скалъпена статия с материали от нафталина с цел вдигане на рейтинга на сайта и респективно на бездарния автор.
  • 9 ХаХа 🙈

    30 5 Отговор

    До коментар #7 от "русия е джудже":

    Опаааа
    Сладури...
    Хайде сега следва версията че РУСКОГОВОРЯЩИТЕ от Крим са потомствени Хамериканци , а тъй като пък Хамерите са “наши БРАТЯ”, значи всички включително Марсианците са Хамериканци ......
    И сега като получим многобройната флотилия от 8 “страховити “ Фки (без ракети) ще разбием “Джуджетата “ и Лакеите и Принц Дони ще станат галактически владетели - право полагащо им се като “основатели “ на света в хипер далечната 1776 г
    Мале - вързахме се !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    14 2 Отговор
    Настъпателни операции не срещу Покрайна,а срещу Турция,Румъния,Италия ( Неапол,Авиано).
  • 12 бобо

    6 12 Отговор

    До коментар #6 от "Поручик Балканец":

    Сигурно си Балканец, ама не си раждан в България. Анадъмо?
  • 13 ХаХа 🙈

    24 7 Отговор
    Колкото дали е Самовар ?
    Ми вземи принц Дони и идете да проверите !
    Колкото “проверихте” във Венецуела , Иран , С Корея , Турция ?
    Днес сигурно сте заети ? Айде утре !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 El chochone

    9 21 Отговор
    Слава на САЩ!

    Коментиран от #19, #42

  • 17 пРосия

    3 17 Отговор
    А ха ха ха това и по ръждясало от Опел Кадет 88 г.

    Коментиран от #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Иван

    15 6 Отговор

    До коментар #16 от "El chochone":

    Слава на Йелоустоун.
  • 20 гост

    7 29 Отговор

    До коментар #15 от "Бесен Язовец":

    За тебе и всички русколизци ! Спомнете си , че любимото ви джудже също е смъртно и то в последен стадии !! Я изкара още 4-5 години , я не !! И по-скоро не , за ваше съжаление , колкото и да пробутват голи снимки от незнайно кога !!!

    Коментиран от #21

  • 21 Иван

    26 8 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    САЩ ще си отидат от тоя свят преди Путин.

    Коментиран от #22, #23, #29

  • 22 гост

    3 15 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Верно ли , хахахха !!! Аз пък ти предлагам друг вариант , след края на мандата 2024 ще изчезне като дим и повече няма да чуеш за него , даже и да искаш , ахаххахха !!!

    Коментиран от #24, #26

  • 23 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Даже ще изиграе театрото със "демократичната смяна на власта като дружките си в Казахстан и Киргистан " !!!! Само дето Назърбаев оттогава никой не го е чул , ни видял , а бившия на Киргизстан вчера се стреля със спецназ , дошли да го арестуват , хахаххахах !!!!
  • 24 Как е злъчката

    18 3 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    ..нещо силно те яде отвътре когато чуеш за Русия, ганьооо.

    Коментиран от #25

  • 25 Как е ануса

    2 21 Отговор

    До коментар #24 от "Как е злъчката":

    А ти като чуеш за рушийка и получаваш анален спазъм.
  • 26 Иван

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Аэ пък ти предлагам друг вариант: да спреш да се плашиш от турските муслемски животни и да почнеш да четеш Книгата на Живота - Библията.
  • 27 Хихихихи

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "пРосия":

    На снимката са украински самолети!
  • 28 NikNay

    15 0 Отговор
    Днес психиатрията май има ден на отворените врати. . . . .
  • 29 руска измет

    4 22 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Да пукнеш гърбаво комунистическо леке. Антибългарски слугинаж

    Коментиран от #35

  • 30 outlander

    4 16 Отговор
    Че как няма да ги утрои. Тая разпасана команда армия ли е? То подводници, самолети, кюнци... всичко дава фира. И с войниците е така.
  • 31 Петро

    17 0 Отговор
    Всички се страхуват от един военен, икономически, демографски и културен гигант на балканите... Булгаристан от Румели е името. Това е такова стълкновение на мозъчни тръстове. Толкова сложни неща се произвеждат, например агрегат за хладилник. По селата и градовете виждаш толкова много възрастни хора, все пак е висок стандарта на живот и старците живеят спокойно. И братята се множат, това е толерантен народ и стимулира малцинствата. В Кърджалийския султанат всичко е ток и жица, а в Делиорманската ислямска република е топ. Че и каква култура само. То зурна, гюбек, кючек. Същински колос на културата в Европа. Россия, булгаристан ври и кипи и ще те нападне.

    Коментиран от #34

  • 32 НАТО МИРО ТВОРЕЦ

    5 19 Отговор
    Преди да разгромим "непобедимия" СССР им знаехме и кътните зъби. На днешна провалена Русийка какво да ѝ знаеш. Беззъба, съсухрената бабичка, начело с невменяемо, крадливо, ботоксово джудже. Не сме решили, не сме я изхвърлил на бунището.

    Коментиран от #33, #36

  • 33 Джудже

    13 3 Отговор

    До коментар #32 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    Изчакай да ни дойдат 8те Fки, че и новите бронирани машини и направо ще ги скъсаме рашките от страх (смях).
  • 34 Шабан

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "Петро":

    И за всимчко това са виновни турците! Асъл булгарите са света вода ненапита! Само че, водата е баяна от каракондулите и за това всичко отива по-дяволите!? Ха-ха-ха!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Чудя се само

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    ,като сте толкова запознати и уверени,защо не действате бе пудл кирлив,ами само плямпате. Ми то топките ви не могат да се намерят и с микроскоп,та затова лаете толкова много.
  • 37 ssaev

    5 1 Отговор
    "Крим е руски за всички времена"
    Екатерина Велика
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Симо

    3 0 Отговор
    Е, как така "незаконно анексиране" .Имаше референдум. По всички правила на демокрацията.Руското население на Крем избра Русия!...какво му е незаконното? Колкото и да повтаряте"незаконно" "незаконно", присъединяването няма да стане незаконно...
  • 40 Ванката

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Поручик Балканец":

    Абе бастун ми ако не бяха те още щяха да ти разширяват халката за добро утро марсол ,хм може и да съжаляваш че не е така балканец
  • 41 крим и кривия макарон

    3 0 Отговор
    Украинците нямат работа в Крим и това го доказа проведеният референдум. Ако бяха мирно седяли, не биха чудо видяли! Късно е вече либе за китка! Никой не ще да го горят както в профсъюзния дом на Одеса и да мълчи като шаран в тиган! А вие?
  • 42 Патриот,но не от обединените патриоти

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "El chochone":

    Слава на Русия.
Новини по държави: