Отидете към основна версия

3 789 39

Герхард Шрьодер: Тръмп не иска партньори, иска васали

  • герхард шрьодер-
  • иран-
  • германия-
  • ирак

Войната в Ирак беше голяма грешка, заяви бившият канцлер на Германия

Снимка: EPA/БГНЕС

Войната в Ирак беше голяма грешка и доведе до множество нови конфликти, за които са отговорни Съединените американски щати Това заяви в интервю за Vorwärts бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер. Според него Берлин ще оправдае политиката на Вашингтон в Близкия изток, ако участва в американската военна операция срещу Иран.

„Та нали конфликтите в този регион в голяма степен са резултат от войната в Ирак, която беше голяма грешка. Поради тази причина през 2003 г. решихме да не участваме в него и както се оказа, беше правилно. Войната в Ирак доведе до множество нови конфликти, за които в крайна сметка САЩ носят отговорност. Следователно е абсолютно изключено Германия да подкрепи военните действия на САЩ в този регион“, обясни Шрьодер.

Герхард Шрьодер вече не смята отношенията между САЩ и Германия за партньорство. Според него Доналд Тръмп "умишлено унищожава" световната икономическа система.

„Той иска да ни диктува с кого имаме право да търгуваме и с кого - не. Това показва, че той не се нуждае от партньори, а от васали“, каза бившият шеф на немското правителство.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: