Отидете към основна версия

4 946 24

САЩ не се впечатляват от Русия в Арктика

  • сащ-
  • арктика-
  • русия

Не се очаква обтягане на ситуацията в региона

Снимка: БГНЕС/EPA

Американското военно командване не се безпокои от възможностите на Русия в Арктика и Северния ледовит океан. Това заяви командващият ВВС на САЩ в Европа и Африка Джефри Хариган, цитран от ТАСС.

Той подчерта, че САЩ и техните партньори продължават да следят действията на Русия в региона, както и последните руски военни учения. Според Хариган способносите за следене на региона са на много добро ниво, като в същото време смята, че е малко вероятно да се стигне до ескалация на напрежението.

„Арктика остава критична точка за всички нас, като нашата цел е да сме готови да се защитим и да ограничим руските действия. Ние искаме да осигурим свобода в региона“, заяви Хариган.

Той допълни, че до 2021 г. на Великобритания ще ѝ бъдат осигурени изтребители F-35, като част от плана за подсигуряване на американските съюзници. В същото време САЩ запазват и развиват отношенията си с Турция в сферата на сигурността.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Турската армия предупреди Русия

    Министерството отбраната на Турция предупреди руските си колеги за „безпощадните" атаки на сили под контрола на сирийския президент Башар А ...
    13.08.2019
    61 016
    134
  • САЩ и Русия в сблъсък за Арктика

    САЩ са започнали да действат за възстановяването на своето лидерство над Арктика и противодействие на руското влияние в региона. Това обяви съветникът ...
    23.05.2019
    23 962
    131